Kedilerin (feline) calicivirus enfeksiyonunun moleküler epidemiyolojisinin araştırılması
Investigation of the molecular epidemiology of feline calicivirus infection
- Tez No: 828067
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL BİLGE DAĞALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Calicivirus, Dizin analizi, Kedi, RT-PCR, Virus izolasyon, Calicivirus, Cat, RT-PCR, Sequence analysis, Virus isolation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Viroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Feline Calicivirus (FCV) kedi populasyonlarında yaygın olarak tespit edilen kedilerin önemli üst solunum sistemi etkenlerinden biridir. Genetik olarak çeşitlilik gösteren FCV bunun yanı sıra pneumoni, oral lezyonlar, konjunktivitis, artritis gibi farklı bulgulara da neden olabilmektedir. Bu bilgiler ışığında planlanan bu çalışmada, özel/fakülte kliniklerine getirilen Calicivirus şüpheli (solunum sistemi problemi, stomatitis, dilde ülser vb. bulgulu) ile sağlıklı görünümlü kedilerde Calicivirus enfeksiyonunun varlığı/yaygınlığı, aşılı/aşısız, yaş, cinsiyet, barınma koşulları, FeHV-1 enfeksiyonunun varlığı gibi parametrelerin klinik enfeksiyona yansımaları, klinik bulgulu ve sağlıklı görünümlü hayvanlarda enfeksiyonun varlığının karşılaştırmalı değerlendirilmesi sonrasında taşıyıcı hayvanların enfeksiyonun epidemiyolojisinde rollerinin sorgulanması, filogenetik analizler ile farklı izolatların genetik ilişkileri, coğrafik orijinleri ve epidemiyolojilerinin izlenmesi, aşı virusu ile farklı saha izolatlarının filogenetik ağaçta yakınlıklarının belirlenmesi, PCR tekniğinde kullanılan bölge ve primerler ile virus izolasyon tekniklerinin tanıda avantaj/dezavantajlarının sorgulanması ve saha izolatlarının elde edilmesi amaçlanmış ve bu çalışmanın uzantısında yapılabilecek çalışmalara da (daha hızlı tanı teknikleri, saha suşları ve aşı suşları arası farklılıkların antijeniteye etkisinin sorgulanması, aşı geliştirilmesi, patogenez vb. gibi) ışık tutularak FCV enfeksiyonuna ilgili bilimsel bilgi birikimine ve koruyucu hekimliğe katkıda bulunulabilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmada toplam 107 kediden, 107 konjunktival swap, 105 nazal swap ve 104 orofarengeal swap ile 15 EDTA içeren kan örneği olmak üzere toplam 331 tanı materyali alınmıştır (Çizelge 2.2). Ayrıca, 107 kedinin 9'undan farklı zamanlarda ikinci kez örnekleme yapılarak, 9 konjunktival swap, 9 nazal swap ve 9 orofarengeal swap olmak üzere 27 örnek daha alınmış ve toplam 358 tanı materyali PCR ve VI teknikleri ile kontrol edilmiş; örneklenen kedilerin %33,6'sı (36/107) direkt nested RT-PCR ile, %6,5'i (7/107) VI/nested RT-PCR ile pozitif olarak değerlendirirken, %1,9'u (2/107) ortak pozitif olarak bulunmuştur. Her iki test birlikte değerlendirilerek örneklenen kedilerin %40,2'si (43/107) ve alınan örneklerin %18,4'ü (66/358) FCV enfeksiyonu yönünden pozitif olarak belirlenmiştir. Özellikle FCV enfeksiyonunun epidemiyolojisinin araştırılmasında moleküler tekniklerin çok avantajlı olduğu görülse de, her iki testin birlikte değerlendirilmesinin FCV enfeksiyonunun tanısında yanlış negatifliklerin önüne geçmede yararlı olacağı düşünülmüştür. VI çalışması sonrasında izole edilen viruslardan (20 kediye ait 32 örnek) 5 (%25) kediye ait 6 (%18,8) örnek yalnızca FCV olarak identifiye edilmiş ve söz konusu izolatlar daha sonra planlanacak ileri çalışmalar için stoklanmıştır. Bu çalışmada elde edilen pozitiflik oranı daha önce ülkemizde yapılan çalışmalardan daha yüksek bulunmuş ve aşılamaya rağmen enfeksiyonun tamamen engellenemediği bir kez daha ortaya konmuştur. Örneklenen hayvanların sahip olduğu parametrelere göre elde edilen epidemiyolojik parametrelerin istatistiki değerlendirmesi sonrasında klinik bulgulu ve aşısız hayvanlarda tespit edilen pozitifliğin önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sağlıklı görünümlü hayvanlarda virus saçılımının yüksek olduğu görülmüştür. FCV enfeksiyonunun epidemiyolojisine etki eden faktörlerden biri olarak FeHV-1 enfeksiyonun varlığı da araştırılmış özellikle klinik semptomlu hayvanlarda her iki enfeksiyonun oranı çok yüksek (% 81,3) bulunmuştur. Kapsid proteininin A-B bölgesi ve E bölgesi hedef alınarak yapılan filogenide örnekler çeşitlilik göstermiş, bu çalışmada elde edilen saha virusları Genogrup I'e yakın bulunmuştur. VP1 E bölgesine göre yapılan filogenide örneklerin ikisi dışında (ANK111 -OSW ve ANK113-OSW) tamamı Genogrup I'e daha yakın bulunmuş tur. Aynı hayvanın farklı örneklerinde saptanan genetik farklılıklar, aynı anda hayvanların birden fazla suşla enfekte olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen verilere göre örneklenen populasyonda FCV enfeksiyonun yaygın olduğu, aşılamanın tam olarak hayvanları enfeksiyondan koruyamadığı, sağlıklı görünümlü hayvanlarda virusun saçılabildiği, FCV enfeksiyonunda virusun çeşitliliğine –mutasyon, rekombinasyon gibi nedenlerle- bağlı olarak moleküler tanı metotlarının her zaman enfeksiyonun tanısında tek başına yeterli olamayacağı, VI teknikleri ile birlikte değerlendirilmesinin yanlış negatif sonuçların önüne geçmede yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca klinik semptomlu kedilerde FCV ile birlikte FeHV-1 varlığının önemli olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Elde edilen izolatlar ile ilerde aşı, patogenez ve kit geliştirme gibi çalışmalar planlanabilecek, koruyucu hekimliğe ve literatüre katkı sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Feline Calicivirus (FCV) is one of the important upper respiratory system agents of cats, which is widely detected in cat populations. In addition to this, FCV, which is genetically diverse, can cause different findings such as pneumonia, oral lesions, conjunctivitis, and arthritisIn this study, which was planned in light of this information, the presence/prevalence of Calicivirus infection, vaccinated/unvaccinated, age, gender, housing conditions, FeHV- 1 infection on clinical infection, questioning the role of carrier animals in the epidemiology of infection after the comparative evaluation of the presence of infection in animals with clinical signs and healthy appearance, monitoring the genetic relationships, geographic origins and epidemiology of different isolates with phylogenetic analyzes, determining the closeness of the vaccine virus and different field isolates in the phylogenetic tree. It was aimed to determine the region and primers used in the PCR technique, to question the advantages/disadvantages of virus isolation techniques in diagnosis, and to obtain field isolates pathogenesis, etc. It is aimed to contribute to the scientific knowledge and preventive medicine related to FCV infection by shedding light on the disease. For this purpose, a total of 331 diagnostic materials, including 107 conjunctival swaps, 105 nasal swaps, 104 oropharyngeal swaps, and 15 EDTA-containing blood samples, were obtained from 107 cats (Table 2.2). In addition, a second sampling was made from 9 of 107 cats at different times, and 27 more samples, including 9 conjunctival swaps, 9 nasal swaps, and 9 oropharyngeal swaps, were taken and a total of 358 diagnostic materials were checked with PCR and VI techniques; While 33.6% (36/107) of the sampled cats were positive with direct nested RT-PCR, 6.5% (7/107) with VI/nested RT-PCR, 1.9% (2 /107) was found to be co-positive. Both tests were evaluated together, and 40.2% (43/107) of the sampled cats and 18.4% (66/358) of the samples were positive for FCV infection. Although molecular techniques seem to be very advantageous, especially in investigating the epidemiology of FCV infection, it was thought that evaluating both tests together would be useful in preventing false negatives in the diagnosis of FCV infection. Of the viruses isolated after the VI study (32 samples from 20 cats), 6 (18.8%) samples from 5 (25%) cats were identified as FCV only, and these isolates were stocked for further studies to be planned. The positivity rate obtained in this study was found to be higher than in previous studies in our country, and it was demonstrated once again that the infection could not be completely prevented despite vaccination. After the statistical evaluation of the epidemiological data obtained according to the parameters of the sampled animals, it was determined that the positivity detected in animals with and without clinical findings was important. In addition, it was observed that virus shedding was high in healthy-looking animals. The presence of FeHV-1 infection as one of the factors affecting the epidemiology of FCV infection was also investigated, and the rate of both infections was found to be very high (81.3%), especially in animals with clinical symptoms. Samples varied in the phylogeny made by targeting the A-B region and E region of the capsid protein, and the field viruses obtained in this study were found to be close to Genogroup I. In the phylogeny made according to the VP1 E region, all but two of the samples (ANK111 -OSW and ANK113-OSW) were found closer to Genogroup I. Genetic differences detected in different samples of the same animal reveal that animals are infected with more than one strain at the same time According to the data obtained, FCV infection is common in the sampled population, vaccination does not fully protect animals from infection, the virus can be spread in healthy-looking animals, molecular diagnostic methods cannot always be sufficient alone in the diagnosis of infection, depending on the diversity of the virus in FCV infection -for reasons such as mutation and recombination, VI It is thought that the evaluation together with the techniques will be useful in preventing false negative results. In addition, it has been demonstrated once again that the presence of FeHV-1 together with FCV is important in cats with clinical symptoms. With the isolates obtained, future studies such as vaccines, pathogenesis, and kit development can be planned, contributing to preventive medicine and the literature.