Color similarity matrix: A color measure as a tool for color image processing
Renk benzerlik matrisi: renkli görüntü işlemesinde kullanılan bir renk benzerlik ölçüsü
- Tez No: 82809
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ YAMAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: renk, Renk Benzerlik Matrisi, renk indirgeme yöntemi iv, Color, Color Similarity Matrix, color quantization iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz RENK BENZERLİK MATRİSİ: RENKLİ GÖRÜNTÜLER İÇİN ÇALIŞAN YENİ BİR RENK SUNUMU Uysal, Mutlu Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr Fatoş Yarman- Vural Ocak 1999, 54 sayfa Gelişen teknoloji ile birlikte renk görüntülerin kullanıldığı birçok yeni uygulama alanı ortaya çıkmıştır. Mevcut görüntü işleme algoritmalarının büyük bir kısmı, gri seviyeli görüntüler için çalışmaktadırlar. Renkli görüntüler üstünde işlem yapabilmek ve bilgi çıkarabilmek için, bu algoritmaların renkli görüntüler için geliştirilmesi gerekmektedir Bu tezde renkli görüntüler için çalışan yeni bir renk sunumu önerilmektedir. Bu sunumda, tek boyutlu renk aralıkları kullanılarak oluşturulan Renk Benzerlik Matrisi kullanılmaktadır. Önerilen sunum kullanılarak iki yeni renk indirgeme yöntemi geliştirilmiştir. Önerilen yöntemlerin sonuçlan, ticari bir ürün olan Alchemy ile karşılaştırılarak verilmiştir. Önerilen yöntemlerin gerek görüntü kalitesi, gerekse toplam hata açısından, mevcut renk indirgeme metodlanndan daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOR SIMILARITY MATRIX: A COLOR SIMILARITY MEASUREAS A TOOL FOR COLOR IMAGE PROCESSING Uysal, Mutlu M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatoş Yarman- Vural January 1998, 54 pages With the increasing demand of developing technology, color images become very important for many application domain. Currently, most of image processing algorithms are based on gray scale images. In order to process color images meaningfully, it is important to extend the available gray scale algorithms for color image processing. In this thesis, a new color similarity measure as a tool for color image processing is introduced. This measure is formed by a set of one-dimensional color intervals, which can be represented as Color Similarity Matrix. Two new color quantization algorithms are proposed using Color Similarity Matrix. The test results of the proposed algorithms are presented and compared to a commercial product, namely package of Alchemy. It is observed that the proposed methods perform much better than the existing quantization methods in terms of visual appearance and mean square error.