Missile design optimization using simulated annealing techniue
Tavlama benzetimi yöntemini kullanarak füze tasarım eniyilemesi
- Tez No: 82808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yörünge Eniyilemesi, Sürekli Tavlama Benzetimi, Havadan- Yere Füzeler vı, Trajectory Optimization, Continuous Simulated Annealing, Air-to-Surface Missiles IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz.. TAVLAMA BENZETİMİ YÖNTEMİNİ KULLANARAK FÜZE TASARIM ENİYİLEMESİ Utalay, Saadet Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Ocak 1999, 107 sayfa Hava-yer füzelerinin operasyonel başarısı, fırlatma uzaklığı yanında, fırlatma ve çarma özellikleri ile de ilgilidir. Bu nedenle hava-yer füzelerinin izledikleri yörünge misyonun başarısı açısından önemlidir. Söz konusu önem füzenin izleyeceği yörüngenin daha ön tasarım aşamasında göz önüne alınmasını gerektirir. Yörünge ve tasarım eniyilemesi amacıyla bu tezde, sakla ve ara benzetimsel tavlama yönetemi kullanılmıştır. Bu amaçla hava-yer füzesi için matematiksel modeller geliştirilmiştir. Kullanılan modeller füzenin dinamik, aerodinamik, yapısal ve itki özelliklerini içemektedir. Sakla ve ara benzetimsel tavlama yöntemi kullanılarak örnek bir hava-yer füzenin verilen firlatma ve çarpma koşullarını içeren en uzun menzil yörüngeleri bulunmuştur. Ayrıca tanımlanmış firlatma ve çarpma koşullarını belirli bir menzilde sağlayan en kısa uçuş zamanlı yörüngeler de hesaplanmıştır. Diğer yandan mevcut bir füze menzili arttıracak şekilde yeniden tasarlanmıştır. Belirtilen tasarım eniyilemesi probleminde toplam füze ağarlığı eder fonksiyonu olarak alınmış, yörünge ile birlikte eniyilenmiştir. Çözülen problemlerle kullanılan yöntemin çok disiplinli tasarım eniyilemesindeki başarısı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MISSILE DESIGN OPTIMIZATION USING SIMULATED ANNEALING TECHNIQUE Utalay, Saadet M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp January 1999, 107 pages Operational success of air to surface missile is closely related to the stand off distance, as well as launch and impact conditions. Thus, the trajectory an air to surface missile is to follow for a particular mission is important. Due to this importance, the trajectory the missile will follow must be considered even at the preliminary design phase of a missile. In this thesis Hide-and-Seek, a simulated annealing optimization technique is used as a tool for trajectory optimization as well as for multi-disciplinary design optimization of missiles. Mathematical models for an air to surface missiles are developed. These models include dynamics, aerodynamics, structural, and propulsive properties. Using these models and Hide-and-Seek simulated annealing technique, optimal trajectories for an example air to surface missile to achieve maximum range for given launch and impact conditions are obtained. Also presented is the optimization of a trajectory for the same missile to hit a specified target at a specified range in minimum time. Additionally, a given missile is redesigned to achieve an extended range. In the design optimization study total missile weight is considered as the cost function and optimized flight path is also sought for. mThe importance of flight trajectory both for mission and missile design is demonstrated and discussed.