Eurıpıdes'ın Medeıa tragedyası ile Pasolını'nı̇n Medea filmine yönelik feminist bı̇r okuma
A feminist study of euripides' Medea and Pasolini's Medea
- Tez No: 828101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU NURİYE AKDOĞU ARCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Euripides/Medeia, Antik Yunan, ataerki, mitler, Pasolini/Medea, modern sinema, Euripides/Medeia, ancient greek, patriarchy, myths, Pasolini/Medea, modern cinema
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
“Medeia”, Euripides tarafından yazılan Antik Yunan'dan günümüze ulaşan ve sahnelenmeye devam edilen ünlü bir tragedyadır. Kocası uğruna cinayet işlemeyi dahi göze alan Medeia'nın, uğruna savaştığı her şeyi kaybetmesi ile herkesin gözünde bir evlat katiline dönüşmesi sürecinde yaşadığı buhran Euripides'in eserinin özünü oluşturur. Eser ayrıca döneminde Batı'nın Doğu'ya bakışını yansıtması açısından da önem arz etmektedir. Arketipler ve mitlerin birbirini beslediği bu tragedya ve Medeia karakterinin günümüzdeki etkisi ve önemi oldukça büyüktür. Antik Dönemde yaşayan güçlü, yalnız ancak bağımsız bir kadın profili çizen Medeia karakteri ve onun eylemleri, toplumsal cinsiyetin beraberinde getirdiği çifte standartlara boyun eğmek yerine bir başkaldırı niteliği taşımaktadır. Yazıldığı dönemden bağımsız olmayan bir bağlamda ataerkil sistemin yarattığı baskı, dışlanma ve ikiyüzlülük karşısında yaşadığı buhran ve mücadele günümüzde Medeia'nın feminist ve devrimci bir ikon olarak öne çıkmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı Euripides'in“Medeia”tragedyasını feminist eksende çözümleyerek erkek egemen Antik Yunan toplumunda kadına yüklenen toplumsal cinsiyet rollerine ve ön yargılarına direnişi ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra Pier Paolo Pasolini'nin 1969 yılında çektiği aynı isimli film uyarlaması feminist analiz çerçevesinde incelenerek mitlerin ve arketiplerin yüzyıllar sonrasında sinemasal kadın temsillerine etkileri ve ataerkil kodlara direniş odakları araştırılmak istenmektedir. Toplumsal kodların inşa edilmesi, yeniden üretilerek toplumda devamlılığının sağlanması ya da yok edilmesi konusunda sanat eserlerinin öneminin göz ardı edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, toplumda ataerkil kodların izini sürerken edebi eserler ve sinemanın feminist bakış açısıyla analizi oldukça gereklidir. Tarihsel bağlamda temsil edilmenin biçimlerini analiz etmek ve eleştirmek, eril tarih yazıcılığının içinde kadınlara alan açmayı ve var olan bakış açışının değişmesine ön ayak olmayı mümkün kılmaktadır. Bu nedenle Antik Dönem Yunan dünyasının ataerkil yapısı içinde yazılan Medeia gibi güçlü bir kadın karakterin analizi ve günümüze yansımasının incelenmesi ve modern sinemanın en etkili yönetmenlerinden biri olan Pasolini'nin uyarlamasının feminist bakış açısıyla incelenmesi çok büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Medeia is a famous tragedy written by Euripides that has survived from Ancient Greece and continues to be staged. Medeia, who even risks committing murder for her husband's sake, loses everything she fought for and turns into a child murderer in the eyes of everyone, and the crisis she experiences forms the essence of Euripides' work. The work is also important in terms of reflecting the West's view of the East in its period. The character of Medeia, who portrays a strong, lonely but independent woman living in the ancient period, and her actions are in the nature of rebellion rather than submitting to the double standards brought by gender norms. In a context that is not independent of the time it was written, the depression and struggle against the pressure, exclusion and hypocrisy created by the patriarchal system have made Medeia stand out as a feminist and revolutionary icon today. The aim of this study is to analyze the Medeia tragedy of Euripides on a feminist axis and to reveal the resistance to the gender roles and prejudices imposed on women in the male- dominated Ancient Greek period. By examining Pier Paolo Pasolini's 1969 film adaptation of the same name within the framework of feminist analysis, it is desired to investigate the effects of myths and archetypes on cinematic representations of women and the focus of resistance to patriarchal codes. It is not possible for us to ignore the importance of works of art in constructing social codes and ensuring their continuity in society by reproducing or destroying them. Therefore, while tracing the patriarchal codes in society, it is essential to analyze literary works and cinema from a feminist perspective. Analyzing and criticizing the forms of representation in the historical context paves the way for change by opening up space for women in masculine historiography. For this reason, it is of great importance to analyze a strong female character like Medeia, written in the Ancient Greek period in a patriarchal system, and to examine its reflection on the present, and to examine the adaptation of Pasolini, one of the most cult and influential directors of modern cinema, from a feminist perspective.