Kadına şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının feminist sosyal hizmet bağlamında incelenmesi
Examination of non-governmental organizations combating violence against women in the context of feminist social work
- Tez No: 828102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TOPGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, sivil toplum kuruluşları, feminizm, feminist sosyal hizmet, Violence against women, non-governmental organizations, feminism, feminist social work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kadına yönelik şiddet, fiziksel, ekonomik, cinsel veya psikolojik şiddet olarak ortaya çıkan, her kadın için risk oluşturan, geçmişten günümüze kadar varlığını korumuş ve gerekli önlemler alınmadığı, mücadeleler yürütülmediği sürece var olmaya devam edecek olan toplumsal bir sorundur. Kadına şiddetle mücadelede, bünyelerinde barındırdıkları kadın dayanışması, farkındalık ve savunuculuk çalışmaları, hukuki ve sosyal desteklerle sivil toplum kuruluşları çok önemli bir role sahiptir. Bu araştırma, kadına yönelik şiddetle mücadele eden, kadına yönelik şiddet alanına ilişkin faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşlarının belirlenerek, bu kuruluşların feminist sosyal hizmet bakış açısıyla değerlendirilmesini ve sivil toplum kuruluşlarının kadına yönelik şiddet sorununa bakış açısının tespit edilmesini ve şiddet sorunuyla mücadelede etkililiklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir ve araştırma, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen Türkiye'de kadına şiddetle mücadele eden, şiddet mağduru kadınların desteklenmesi amacıyla faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşlarına ait internet sitelerinin incelenmesi ve bu sivil toplum kuruluşlarında görev alan kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular içerik analiziyle değerlendirilmiştir. İnternet sitelerinden elde dilen bulgular genel bilgiler, odaklandığı konular, faaliyet alanları, şiddete karşı bakış açısı ve feminizmle ilişkisi çerçevesinde ele alınırken, görüşmeler kadın sorunlarına, kadına yönelik şiddete, kadına yönelik şiddetin kaynağına, feminizme, feminist sosyal hizmete ve devlet uygulamalarına bakış açısı şeklinde başlıklara ayrılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada kadın sorunlarından biri olan kadına yönelik şiddetin ataerkil sistemin sonucu olarak ortaya çıktığına ve bu sistemin devamı için şiddetin kullanıldığına ulaşılmıştır. Şiddetin kaynağı da ataerkil sistem ve cinsiyet eşitsizliğine dayandırılmaktadır. Şiddetle mücadelede etkin rol oynayan sivil toplum kuruluşlarının temelinde feminizmin yer aldığına ve uygulamalarında feminist sosyal hizmet içerisinde ifade edebileceğimiz güçlendirme yaklaşımının benimsendiğine ulaşılmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının, kadına yönelik şiddete karşı devlet tarafından oluşturulmuş yasalara ilişkin değerlendirmesinde ise uygulamada ciddi yanlışların, eksikliklerin olduğu ve devletten bu uygulamaların iyileştirilmesine yönelik adımlar beklendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a social problem that emerges as physical, economic, sexual or psychological violence, poses a risk to every woman, has survived from the past to the present and will continue to exist as long as necessary precautions are not taken and struggles are not carried out. Non-governmental organizations have a very important role in the fight against violence against women, with women's solidarity, awareness and advocacy work, and legal and social support. This research aims to identify non-governmental organizations that fight violence against women and carry out activities in the field of violence against women, to evaluate these organizations from a feminist social work perspective, to determine the perspective of non-governmental organizations to the problem of violence against women and to evaluate their effectiveness in combating violence against women. Qualitative research method was adopted in the research and the research was carried out by examining the websites of non-governmental organizations that fight violence against women and carry out activities to support women who are victims of violence in Turkey, which was selected by purposive sampling method, and conducting in-depth interviews with the people working in these non-governmental organizations. The findings were evaluated by content analysis. The findings obtained from the websites are discussed within the framework of general information, topics of focus, fields of activity, perspective against violence and its relationship with feminism. The interviews were evaluated by dividing the perspectives on women's issues, violence against women, the source of violence against women, feminism, feminist social work and state practices. In the research, it was found that violence against women, one of the women's problems, emerged as a result of the patriarchal system and violence was used for the continuation of this system. The source of violence is also based on the patriarchal system and gender inequality. It has been reached that feminism is the basis of non-governmental organizations that play an active role in the fight against violence and that the empowerment approach, which we can express in feminist social work, has been adopted in their practices. In the evaluation of non-governmental organizations regarding the laws created by the state against violence against women, it has been determined that there are serious mistakes and deficiencies in practice and steps are expected from the state to improve these practices.