Jean Anouilh'in Antik Yunan uyarlamalarında modern dünyanın yorumlanması
Interpreting modern world in Jean Anouilh's Ancient Greek adaptations
  1. Tez No: 601390
  2. Yazar: ÜLKÜ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET BİRKİYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Sahne ve Görüntü Sanatları, Comparative Literature, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Jean Anouilh, tragedya, uyarlama, modernizm, Euripides, Sofokles, Antigone, Medea, Evridiki, mitos, varoluşçuluk, Jean Anouilh, tragedy, adoptation, modernizm, Eurypides, Sophokles, Antigone, Medea, Eurydice, myth, existentialism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada Eski Yunan söylenlerinden Eurydice ile söylenler kaynak alınarak yazılan Sofokles‟in Antigone ve Euripides‟in Medea isimli tragedyaları söylenler ile ilişkileri, Atina toplumunda tragedyanın işlevi ve eserlerin yazıldıkları döneme dair okumaları bağlamında incelenip ardından bir başka uyarlama çalışması, 20. yüzyılın önemli Fransız yazarlarından Jean Anouilh tarafından yapılan yeniden yazımları yorumlanmıştır. Bu noktada modern tiyatro ile ilgili bir inceleme yapılarak 20. yüzyıl tiyatrosu ve yeniden yazımlar için belirleyici bir unsur olan özellikle II. Dünya Savaşı ile Varoluşçuluk üzerinde durulmuş, Anouilh‟de söz konusu kadim metinlerin barındırdıkları zengin söylem ve temaların modern dünyada ne gibi değişikliklere uğradığı veya uğramadığı, referans metinlerle kıyaslandığında tercih ettiği biçim, dil ve karakterlerdeki farklılıklar ile bu farklılıkların iki farklı zaman dilimi ve toplum dinamiklerinde neye karşılık geldiği/gelebileceği Varoluşçuluk felsefesi çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Ancient Greek myth of Eurydice along with tragedies like Sophocles‟ Antigone and Euripides‟ Medea, which were written based on myths, their links to myths and the function of tragedies in the society of Athens are explored. Furthermore, aforementioned works and their treatments are studied in relation to the era they were written and new treatments of these works by one of the leading French dramatists in 20th century, Jean Anouilh, have been analyzed. In this respect, after studying modern theatre, World War II and Existentialism are emphasized as significant elements for 20th century theatre and re-creations. The scope of this study includes if rich myths and themes which works by Anouilh possess have been gone through some alterations in modern era, how these texts differ in terms of form, tone and characters compared to referred texts and what these differences correspond (or may correspond) to in two distinct time and social dynamics within the frame of Existentialism.