Oscillatory behavior of solutions of difference equations
Fark denklemlerin çözümlerinin salınımı
- Tez No: 82816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AĞACIK ZAFER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Salınım, Fark denklemi, Nötr denklem, Pozitif çözüm. iv, Oscillation, Difference equation, Neutral equation, Positive solu tion. in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz FARK DENKLEMLERİN ÇÖZÜMLERİNİN SALINIMI Yalçın, Yasemin Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ağacık Zafer Ağustos 1999, 46 sayfa. Bu tezde, doğrusal olmayan fonsiyonel fark denklemlerinin çözümlerinin salınım ve salmımsızlık özellikleri araştırılmakta, ikinci ve yüksek mertebe den, doğrusal olmayan fonsiyonel fark denklemlerinin çözümlerinin salınındı olması için gerek ve yeter koşullar verilmektedir. Eğer bir {xn} dizisi yeterince büyük n 1er için işaret değiştirmiyorsa salınmışız, aksi takdirde salmımlı olarak tanımlanmaktadır, ikinci bölümde, yüksek mertebeden nötr fark denklemlerinin çözümleri için bilinen birtakım salınım kriterleri verildik ten sonra aynı tipten denklemler için bazı yeni sonuçlar ispat edilmektedir. Üçüncü bölüm ise ikinci mertebeden doğrusal olmayan fark denklemlerinin çözümlerinin salmımlı olması için kriterler içermektedir. Bu bölümde ayrıca ortalama metodu kullanılarak yeni salınım kriterleri kanıtlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OSCILLATORY BEHAVIOR OF SOLUTIONS OF DIFFERENCE EQUATIONS Yalçın, Yasemin M.S., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ağacık Zafer August 1999, 46 pages. In this thesis, we investigate the oscillation and nonoscillation behaviors of solutions of nonlinear difference equations. A solution of a difference equa tion is called nonoscillatory if it is eventually positive or negative; otherwise it is said to be oscillatory. Various oscillation criteria for solutions of second and higher order nonlinear difference equations are given throughout this work. In chapter 2, firstly some known oscillation criteria for solutions of higher order neutral type difference equations are given, and then several new results for the same equation are drived. Sufficient conditions are also established for the existence of positive solutions. Chapter 3 deals with oscillation of solutions of second order nonlinear difference equations with damping. New oscillation criteria are established by use of the averaging method.