The Effects of land ownership on urban transformation processes. A case study Öveçler (Ankara)
Kentsel dönüşüm sürecinde mülkiyetin etkileri. Öveçler (Ankara) örneği
- Tez No: 82826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ALTABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mülk Hakları, Arsa Sahipliliği, Mülkiyet (İyelik), Kentsel Dönüşüm iv, Property Rights, Land Tenure, Property Ownership, Urban Transformation iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE MÜLKİYETİN ETKİLERİ ÖVEÇLER (ANKARA) ÖRNEĞİ Yetişkul, Emine Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özcan Altaban Ocak 1999, 135 sayfa Bu çalışmada ana konu, kentlerin oluşmasındaki bağı meydana getiren mülkiyet ilişkileri ve kentsel arsa iyeliği üzerine odaklanmıştır. Mülkiyet ilişkilerinin ve iyelik biçimlerinin yetersiz ve adaletsiz oluştuğu ortamlarda, imar kararları alınmadan önce kentsel gelişim ilk elden kısıtlanmaktadır. Hızlı kentleşme ve planlı kentsel arsa ihtiyacı iyelik kurumunun önemini artırmıştır. Bundan dolayı, çalışmada, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde mevcut mülkiyet hakları ve arsa sahipliliği çeşitleri hakkında bir özet sunularak Türk planlama sistemi, mülkiyet- iyelik ilişkileri ve kentsel dönüşümler, mülkiyet dönüşümü sürecinde geçerli olabilecek yeni tartışmalara olanaklar yaratan örnek çalışma yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF LAND OWNERSHIP ON URBAN TRANSFORMATION PROCESSES A CASE STUDY: ÖVEÇLER (ANKARA) Yetişkul, Emine M.S..Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özcan Altaban January 1999, 135 pages In this study, the main theme is on the property relations and urban land ownership types, those together combine the cohesion that forms the cities. If relations and ownership types depend on inefficient and unequal forms, then urban development is hindered on the first hand before all development decisions are taken. Rapid urbanization and need for secure and serviced urban land increases the importance of land ownership. For that reason, this study provides an overview of the major types of property rights and land tenure in both Developing Countries and Developed Countries. Then, property-ownership systems, urban transformation processes which take place within Turkish Planning System are discussed with a case study of Öveçler to generate new discussions in order to find new ways which would function properly in ownership transformation.