Characteristics of free fall for supercritical flows
Sel rejimindeki ani düşüşlerde davranış özellikleri
- Tez No: 82831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: sel rejimi, düşü alam yüksekliği, serbest düşü iv, supercritical flow, brink depth, free fall m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz SEL REJİMİNDEKİ ANİ DÜŞÜLERDE DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ YILDIZ, Dilek Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuray TOKYAY Eylül 1999, 72 Sayfa Sel rejiminin ani düşülerdeki davranış biçimi su yapılan tasarımı için değerli olabilecek bilgi elde etmek için deneysel olarak incelenmiştir. Düşü akım derinliği ile normal alam derinliği oram ile farklı Froude sayısı arasındaki ilişki tayin edilmiştir. Düşünün mansab kısmında akım ve davranış karakteristikleri; arkada biriken su derinliği, yatay atış alam mesafesi, sıçrayan su mesafesi ve yüksekliği, düşünün etkilediği toplam yatay mesafe incelenmiştir. Mansapta düşüden kaynaklanan enerji kaybı da hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF FREE FALL FOR SUPERCRITICAL FLOWS YILDIZ, Dilek M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray TOKYAY September 1999, 72 Pages r.rhe characteristics of the supercritical flow at a drop are studied experimentally to obtain information that would be valuable to designers of hydraulic structures. The relation between the ratio of the brink depth to the normal depth and Froude number is determined. At the downstream of the fall, the physical characteristics of the falling jet such as the height of the standing water behind the jet, the maximum horizontal distance of the jet hitting the floor downstream, the height and the length of the splashing water and finally the total horizontal distance till the downstream channel gains uniformity are examined. The energy loss at the downstream of the overfall is also studied.