Sinemada çalışan kadın sorunlarının yansıması ve sosyal hizmet bakış açısıyla değerlendirilmesi
Reflection of women's problems working in cinema and evaluation from a social work perspective
  1. Tez No: 828382
  2. Yazar: BİRCAN KARASU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Cinema, Social Work, Film Sociology, Working Woman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Filmler; sanatsal açıdan insanlığın sunumudur, bireysel ve kolektif görüşün aktarımında rol oynamaktadırlar. Bu aktarım çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunların gözlenmesine de olanak kılmaktadır. Sanayi devrimi sonrası kadınların aktif olarak kamusal alanda çalışan olarak yer almaları başta kültürel olmak üzere pek çok boyutta sorun teşkil etmektedir. Sosyal Yaşam dinamikler içinde erkek ve kadın cinsiyeti arasında toplumsal yaşama katılma düzeyi açısından farklılıklar her iki cinsin toplumsal alanda temsiliyetleriyle de farklılaşmaktadır. Bu temsiliyet özellikle eril bakışın hakimiyetinin daha net şekilde gözlenebildiği sinemada kendisini gösterebilmektedir. Türk sinemasında film çekiminin ilk yıllarından itibaren kadın olgusu, farklı temsiller içinde sunulmuştur. 1960'lı yılların melodramlarında cefa çeken, eşine ve yuvasına bağlı kadınlar resmedilirken; 1970'li yıllarda gecekondularda hayat mücadelesi veren ya da göçle birlikte yeni bir yaşama ayak uydurmak zorunda kalan kadınların sorunları ve çalışma hayatlarını konu alan toplumcu gerçekçi filmler bulunmaktadır. Gerçekçi anlatımlar eşliğinde üretilmiş bu tür filmlerde, kadının çalışma yaşamı, düşük ücreti, çocuklarının bakımını üstlenmesi, geleneksel zihniyetle olan mücadelesine de yer verilmiştir. Kadın her ne kadar çalışsa da yine evlilik kurumunun kutsallığı göz önünde bulundurularak evlendirilmiş ve toplum içinde bir erkeğe bağlı kalması sağlanmıştır. 1980'lerde çekilen filmler ise diğer dönem filmlerine göre farklılık göstermiş, kadının çalışma yaşamı daha ayrıntılı işlenmiş, sinemada hak ve özgürlüklerinden haberdar olan kadın temsilleri gösterilmiştir. Sinemada bu değişen algı zamanla çalışma ortamındaki kadınların yaşamış olduğu sorunları gözlemeye de yardımcı olmuştur. Dönemsel olarak çalışma yaşamındaki değişimin yanında filmlerde göze çarpan en önemli nokta işçi kadın sorunlarının kadının işçi olması sebebiyle değil aslında kadın olması sebebiyle yaşamasıdır. Sunulan filmlerde kadınlar çalıştıkları iş yerinde patronları, vardiya amirleri ya da şefleri tarafından cinsel istismara maruz kalmakta, yaşadıkları bu durumu söyledikleri zaman ise kendilerine inanılmamakta ve işlerinden olmaktadır. Ancak araştırmanın hedef aldığı nokta kadın işçilerin sorunlarına kesişimse bir bakış sunmanın yanında çalıştıkları iş sebebiyle yaşadıkları sorunları tespit etmek olduğu için seçilen filmlerde kadının çalışma hayatında işçi rolünün ağırlıklı olduğu filmler olması tercih edilmiştir. Çalışmanın amacı olan Türk filmleri üzerinden kadın çalışanların sorunlarının sosyal hizmet bakış açısıyla incelenmesidir. Alana dair çalışmalarda iş yerinde sosyal çalışmanın eksikliği ve endüstriyel sosyal hizmet alanına dair uygulama eksikliği ve sosyal politikalarda kadın çalışanlara yönelik çalışmanın eksikliği sosyal hizmetin bu çalışmada dâhiliyesini gerekli kılmaktadır. Çalışma nitel bir çalışma olarak kurgulanmış yöntemi ise içerik analizidir. Analiz sonucu bulgular; Filmlerde Kadına Toplumsal Bakış ve İstihdam, Filmlerde Kadının Kariyer Planı ve İlerleme, Filmlerde Cinsiyete Bağlı Kazanç Farkının Temsili, Filmlerde Kadınların Diğer Rolleri Gereği Bakım Sorumluluğunun Ele Alınışı ve Temsili, Filmlerde Görünmez Emek, Filmlerde Kadınların Örgütlenme ve Hak Arama Eksikliği Sorununun Temsili başlıkları altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
FFilms serve as an artistic representation of humanity and a vehicle for the dissemination of both personal and societal viewpoints. It is also easy to examine the issues that women face in the workplace because to this move. Women's active participation in public life after the industrial revolution is problematic in many ways, particularly culturally. Because both genders are represented in the social field, there are inequalities between the levels of participation in social life between men and women within the dynamics of social life. This representation can be seen particularly in film, where the male gaze's predominance is more obvious The phenomenon of women has been portrayed in a variety of ways since Turkish cinema's early years of cinematography. Women who battled and were dedicated to their spouses and homes were portrayed in the 1960s melodramas; in the 1970s, socialist realistic films were made on the difficulties and working lives of women who had to adapt to a new life after immigration or struggled for survival in slums. Women's job lives, low pay, caring for their children, and their struggles with traditional thinking are all depicted in such realistically written films. Despite working, the lady was married, respected the integrity ofthe marriage institution, and remained close to a guy in the community. The movies Contrarily, the films made in the 1980s were different from those made in earlier decades in that they dealt with women's working lives in greater detail and portrayed them as conscious of their rights and liberties. The issues faced by women in the workplace over time have also been observed thanks to the shifting perceptions in film. The most noticeable aspect of the films, in addition to the periodic changes in work life, is how working women experience issues not because they are employees but rather because they are women. In the films shown, women are subjected to sexual harassment by their employers, shift supervisors, or other supervisors in their places of employment, and and they lose their jobs when they report this issue since they are not believed. However, since the goal of the research is to provide an intersectional view of the problems faced by women workers and to pinpoint the issues that arise as a result of the jobs they hold, it was preferred that the films chosen focus primarily on the role of the worker in the working lives of women. The study's objective is to use Turkish films to explore issues facing female workers from a social work viewpoint. The paucity of industrial social work practice, the absence of social work in the workplace, and the dearth of employment opportunities for women inThe inclusion of social work in this study is necessary because of female workers in social policy. The study's method, content analysis, was chosen since it was intended to be qualitative. The analysis' conclusions were broken down into sections under the titles of Social Perspective on Women and Employment, Women's Career Plan and Progress, Representation of Gender Related Earnings Gap, Handling and Representation of Care Responsibility Due to Other Roles of Women in Films, Invisible Labor, Representation of the Problem of Women's Lack of Organizing and Seeking Rights