Afet lojistiğinde Türk Kızılayının rolü: Deprem felaketleri örneği
The role of Turkish Red in disaster logistics: Earthquake disaster example
  1. Tez No: 828383
  2. Yazar: MURAT SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT SAYGILIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Lojistiği, Afet Yönetimi, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Türk Kızılayı, Disaster, Disaster Logistics, Disaster Management, Disaster and Emergency Management, Türk Kızılayı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dünya var olduğu günden bugüne kadar pek çok afete maruz kalmıştır. Meydana gelen afetler deprem, sel, heyelan ve tsunami gibi doğa olayları olabileceği gibi, nükleer patlamalar veya göçmen sorunları gibi insan kaynaklıda olabilmektedir. Bu noktada önemli olan yaşanacak bir afetin insanların canına veya malına zarar vermesi gereklidir ki doğal afet olarak nitelendirilebilsin. Yaşanacak bir doğal afet sonrasında olabilecek kayıpları en aza indirebilmek için sistemli bir afet yönetiminin olması gerekmektedir. Türkiye'de yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından afet yönetimi alanında yasal değişiklikler hız kazanmıştır. Afet yönetiminin sistemli bir şekilde uygulanabilmesi için afet lojistiğinin de sistemli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu afet lojistiği aşamalarının afet öncesinde hazırlanmış olmasıyla ve olası bir afete anında müdahale edebilmek için sürekli dinamik tutulması gerekmektedir. Dünyada ve ülkemizde afet yönetimi alanında faaliyet gösteren pek çok kuruluş bulunmaktadır. Türkiye'de Türk Kızılayı bu alanda önemli roller üstelenmiş durumdadır. Bu tez çalışmamızda afet, afet yönetimi, lojistik ve afet lojistiği kavramsal çerçevede tanımlanmış, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası alanda afet yönetiminde rol üstlenmiş sivil toplum kuruluşları incelenmiştir. Ülkemizde afet yönetimi alanında önemli rol üstlenmiş olan Türk Kızılayının kuruluşu ve yapısı incelenmiş olup Van ilinde meydana gelen deprem felaketinde yaptığı saha çalışmaları tek tek ele alınmıştır. Son olarak ise Kahramanmaraş depremine değinilmiş ve Türk Kızılayının bu afet karşısında yaptığı ilk çalışmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The world has been exposed to many disasters since its existence. Disasters that occur may be of natural origin such as earthquakes, floods, landslides and tsunamis, or they may be of human origin such as nuclear explosions or immigration problems. To qualify as a natural disaster, it is essential that a disaster cause damage to human life or property at this time. Systematic catastrople management is required to minimize losses of life and property following a natural disaster. After the 17 August 1999 earthquake in Turkey, legal reforms in the field of disaster management accelerated. In order for disaster management to be implemented systematically, disaster logistics must also be applied systematically. Disaster logistics stages such as planning, purchasing, transportation management and warehouse management should be prepared before the disaster and should be kept dynamic in order to respond immediately to a possible disaster. Many organizations are operating in disaster management worldwide and in our country. In Türkiye, the Turkish Red Crescent has assumed essential roles in this field. In this thesis disaster, disaster, disaster management, logistics and disaster logistics are defined in a conceptual framework, non-governmental organizations and non-governmental organizations that have a role in disaster management in the international arena were examined. The establishment and structure of the Turkish Red Crescent, which has played an essential role in disaster management in our country, has been examined and the field studies it has done in the earthquake disaster in Van province are discussed one by one. Finally, the Kahramanmaraş earthquake was mentioned and the first studies of the Turkish Red Crescent against this disaster were examined.