A Reverse engineering method for the design analysis of internal combustion engine components
İçten yanmalı motor elemanlarının tasarım analizi için bir tersine mühendislik yöntemi
  1. Tez No: 82841
  2. Yazar: SADIK MURAT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR BAYKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Computer aided design, Edge detection, Finite element analysis, Image processing, Raster to vector analysis IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz İÇTEN YANMALI MOTOR ELEMANLARININ TASARIM ANALİZİ IÇTN BİR TERSİNE MÜHENDİSLİK YÖNTEMİ YÜKSEL, Sadık Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir B AYKA Ocak 1999, 102 Sayfa Bu çalışmada içten yanmalı motor parçası tasarımına bir tasarım otomasyonu yaklaşımı sunulmuştur. Bu yaklaşım, tasarım süreci boyunca insan etkileşimim* azaltmayı hedeflemektedir. Bu hedefi tutturabilmek için tasarım, ilkesel olarak bir tersine mühendislik görevi olarak alınmıştır. Bu çalışmadaki metodoloji, biyel kolu tasarımı üzerinde geliştirilmiş ve sunulmuştur. Tasarıma başlangıç noktası olarak mevcut bir tasarım ele alınmıştır. Biyel kolunun geometrik modelini ticari analiz araçlarına taşımak için görüntü işleme ve resimden vektöre dönüştürme analizi tekniklerini kullanan bir yöntem geliştirilmiştir. Bu teknikleri otomasyon yoluyla uygulayabilmek için Delphi 3.0 programlama diliyle bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Bu program biyel kolunun resim görüntülerini önişleme tabi tutabilmekte, içerdiği kenarları belirleyebilmekte, bu resim bilgisini vektör bilgisine çevirebilmekte ve teknik resim dosyası değişim biçemi DXF'e çevirebilmektedir. Bu DXF çizimleri, daha sonra bir sonlu eleman analizi programı olan ANSYS'e gönderilmek üzere AutoCAD R14 kullanılarak düzenlenmiştir.Yöntemin takip eden aşamalarında, ANSYS içerisinde, biyel kolunun kesit resimlerinden katı modeli geliştirilmiştir. Biyel kolunun sonlu eleman çözüm ağı bu katı modelden türetilmiştir. Son olarak, türetilen bu sonlu eleman modeline deneme yükleri uygulanmış ve sonuçlan sunulmuştur. Sonuç olarak bu yöntemin tasarım sürecini kısalttığı ve tasarım sürecinde insan etkileşimini en aza indirdiği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar destekli tasarım, Kenar belirleme, Sonlu elemanlar analizi, Görüntü işleme, Resimden vektör analizi vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REVERSE ENGINEERING METHOD FOR THE DESIGN ANALYSIS OF INTERNAL COMBUSTION ENGINE COMPONENTS YÜKSEL, Sadık Murat M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir BAYKA January 1999, 102 pages In this study, a design automation approach to internal combustion engine component design is presented. This approach aims to minimize the human interaction during the course of an engine design task. To achieve this goal the design has been taken principally as a reverse engineering task. The methodology is developed and presented on the design of a connecting rod. For a starting point to the design, an existing design is taken into consideration. A method which uses image processing and raster to vector analysis techniques is developed to convey the geometric model of a connecting rod to commercial analysis tools. To employ these techniques in an automated manner, a computer program has been developed in Delphi 3.0 programming language. This program is capable of preprocessing raster images of the connecting rod, detecting edges contained, convert this raster information to vector data, export this raster data to drawing file interchange format, DXF. This DXF drawings of the connecting rod mhas been further manipulated using AutoCAD R14 to import to ANSYS, a finite element analysis program. In the consecutive phases of this method, the solid model of the connecting rod has been developed inside ANSYS from the cross-sectional drawings of the connecting rod. The finite element mesh of the connecting rod has been generated from this solid model. Lastly, a test load has been applied to the finite element model of the connecting rod and results are presented. As a result, the method has been proven to shorten the design cycle time and minimize the human interaction in the design process.