Development of axial thrust measuring techniques and effects of balancing holes for radial pumps
Radyal pompalarda eksenel kuvvet ölçme tekniklerinin geliştirilmesi ve dengeleme deliklerinin etkileri
- Tez No: 82842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN A. ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyal Pompalar, İtki, Basınç Dağılımı. vı, Radial pumps, Thrust, Pressure Distribution. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
oz RADYAL POMPALARDA EKSENEL KUVVET ÖLÇME TEKNİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE DENGELEME DELİKLERİNİN ETKİLERİ YÜCEL, M. Mustafe Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. A. Tahsin ÇETİNKAYA Eylül 1999, 166 Sayfa Bu çalışmada, tek kademeli santrifüj pompadaki eksenel kuvveti belirlemek için iki teknik geliştirilmiştir. Birinci teknik, özel olarak tasarlanmış Wheatstone köprüsü şeklinde monte edilmiş gerilme ölçerlere haiz kuvvet algılayıcı kullanır. İkinci teknik, pompa gövdesinin ön ve arka yüzeylerine yerleştirilmiş basınç prizlerindeki basınçların ölçülmesi ile eksenel kuvveti hesaplar. Bu teknikler eksenel kuvvetin azaltılmasında dengeleme deliklerinin etkilerini araştırmak için de kulamlmaktadır. Değişik sayı ve çaptaki dengeleme deliklerine haiz farklı çarklar üzerinde birçok deneyler yapılmıştır. Bu teknikler kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve iyi bir uyuşma olduğu bulunmuştur.Bu çalışmada, dengeleme delik sayısı, hacimsel debi ve dengeleme delik çapı kaynaklarının eksenel kuvvet, pompa verimi ve rulman ömrü tınmalarının üzerindeki önemini vurgulamak için istatistiksel method olan üç etkenli faktörel tasarım kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AXIAL THRUST MEASURING TECHNIQUES AND EFFECTS OF BALANCING HOLES FOR RADIAL PUMPS YÜCEL, M. Mustafa M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tahsin A. ÇETİNKAYA September 1999, 166 Pages In this study, two methods are developed to determine the axial thrust on a single stage centrifugal pump. The first method uses specially designed force transducer which has strain gages with Wheatstone bridge configuration. The second method calculates the axial thrust by measuring the pressures at the taps located on the front and the back surfaces of the pump casing. These techniques are also employed to investigate the effects of the balancing holes in reduction of the axial thrust. Several experiments are performed on different impellers with balancing holes which are varying in number and diameter. The results obtained by both methods are compared and are found to be in a good agreement. inIn this thesis, in order to emphasize the significance of the sources which are the number of the balancing holes, the volumetric flow rate and the diameter of the balancing holes on responses that are the axial thrust, the efficiency and the bearing life, the statistical method called the three factor factorial design is used.