Investigation of lime stabilized soil-concrete interface
Kireç ile stabilize edilmiş zemin-beton arayüzeyinin araştırılması
- Tez No: 82844
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kireç stabilizasyonu, yerinde dökme beton kazıklar, mikroyapı analizi, difuzyon, kayma mukavemeti, lime stabilisation, cast-in-situ concrete piles, microstructural analysis, diffusion, shear resistance
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
ÖZET Fore kazıkların temel fonksiyonları yükleri güvenli bir şekilde zemine iletmek ve fazla oturmaları veya yanal hareketleri önlemektir. Fore kazıklarda taşıma kapasitesi kazık çeperi-zemin malzemesi ara yüzeyinin sürtünmesinden kaynaklanmasına rağmen, kazı işlemleri şaft zeminini bozarak, daha büyük çaplı kazıklara olan gereksinimi ve inşaat maliyetini arttıran kesme dayanımı kaybına sebep olmaktadır. Taze beton tek başına bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen, kazı çukuru yüzeyindeki zemine kireç stabilizasyonu uygulanmasının zemin özelliklerinin iyileştirilmesi ve dayammın artırılması için en etkin ve en ucuz çözüm olduğuna karar verilmiştir. Böyle bir uygulama, zemin yüzeyi ara yüzeyinde kayma mukavemetindeki artışa sebep olacaktır. Bu çalışmada, killi zeminlerdeki kireç stabilisazyonunun etkileri, kireçle stabilize edilmiş zemin ile beton ara yüzeyinde gerçekleştirilen kesme kutusu deney sonuçlan, arazide gerçekleştirilen kazık yükleme deneyleri sonuçlan ve mikroyapı analizleri sonuçları ile yorumlanmıştır. Zemin-beton arayüzeyinin kireçle stabilizasyonunu kolay uygulanabilir bir işlem olarak kabul ederek, yöntemin uygulanmasıyla birlikte birim kazık alam başına düşen yükün arttığı ve böylelikle kazık boyutlarının düşürülmesi işleminin uygulanabilirliğinin söz konusu olabileceği söylenebilir. Nitekim kazık boyutlannı artırmadan kazığın gerekli taşıma kapasitesi elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Drilled shafts mainly function to transmit loads to the ground safely and to avoid excessive settlements or lateral movements. Even though the axial resistance in fiction piles is derived from the shearing of soils along the interface of the shaft and the geomaterial, drilling operations remold the shaft soil leading to significant shear strength losses, resulting in requirement of larger diameter shafts and increase in the cost of construction. Although fresh concrete is a source of calcium itself, the conditioning of the soil along the face of the borehole of the shaft with the hydrated lime in the form of slurry is considered to be the most effective and most inexpensive solution to improve the soil characteristics and to increase the soil strength. Such conditioning may lead to shear strength increase in the interface geomaterial. In this study, the effect of lime treatment of clayey soils was estimated with the results of performed direct shear tests at the lime stabilised soil and concrete interface, performed in-situ axial load tests, and microstructural analyses. Considering the stabilisation of soil-concrete interface with lime in the form of slurry as easily applied, it can be concluded that with the application of the method the piles resist more axial load per unit shaft area and a reduction in their dimensions occur. The required load bearing capacity of piles can thus be obtained without increasing its dimensions.