Multifokal/multisentrik meme kanserlerinin klinikopatolojik özellikleri ve prognostik önemi
  1. Tez No: 828488
  2. Yazar: AIDA SHIKHALIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, multifokal, multisentrik, Breast cancer, multifocal, multisentric
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medikal Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malignitedir. Her yıl 1,2 milyondan fazla kadın meme kanseri tanısı almaktadır. Meme kanserli hastaların sağkalımı üzerine etkili pek çok klinikopatolojik parametre tanımlanmıştır. MF lezyon aynı kadranda normal meme dokusu ile ayrılmış iki veya daha fazla malign lezyonun varlığı olarak tanımlanırken; MS lezyon normal meme dokusu ile ayrılmış ancak farklı kadranda yerleşmiş iki veya daha fazla malign lezyonu ifade eder. Çalışmamız, MF ve MS meme kanseri vakalarının klinikopatolojik özelliklerini ve prognostik önemini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniğine 2010 ve 2020 yılları arasında başvuran, dosya bilgilerine ulaşılabilen metastaz bulgusu olmayan 550 meme kanseri hastası retrospektif olarak tarandı. Bu hastaların 77 (%14)'si MF, 27 (%4.9)'si ise MS meme kanserli olgulardı. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 51.9±11.35'di. Olguların 364 (%66.0)'üne MRM, 186 (%34.0)'sına ise MKC operasyonu uygulanmıştı. Çalışma kapsamında unifokal, MF ve MS gruplarının değişkenleri karşılaştırılmıştır. Tanı anındaki yaş, menopoz durumu, histolojik tip, histolojik grade, LVİ, hormon reseptör durumu, ki67 indexi, uygulanan tedavi, lokal nüks, uzak metastaz varlığı, takip süresi, nüks zamanı ve ölüm oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Sağkalım üzerine etkili parametreler incelendiğinde tümör çapı, metastatik LN sayısı ve hastalık evresinin artışıyla birlikte hem HS hem de GS sürelerinin kısaldığı gözlemlenmiştir. Unifokal meme kanseri olgularının sahip hastaların MF ve MS olgularla kıyaslandığında daha uzun sağkalıma sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common malignancy among women worldwide. Each year, more than 1.2 million women are diagnosed with breast cancer. Various clinicopathological parameters have been identified to affect the survival of breast cancer patients. Multifocality is defined as the presence of two or more malignant lesions separated by normal breast tissue in the same quadrant, while multisentricity refers to the presence of two or more malignant lesions located in different quadrants with normal breast tissue in between. The aim of our study is to investigate the clinicopathological characteristics and prognostic significance of MF and MC breast cancer cases. We conducted a retrospective analysis of 550 non-metastatic breast cancer patients who applied to the Medical Oncology Polyclinic at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 2010 and 2020. Among these patients, 77 (14%) had MF breast cancer, and 27 (4.9%) had MC breast cancer. The mean age of the patients included in the study was 51.9±11.35. Out of the cases, 364 (66.0%) underwent MRM and 186 (34.0%) underwent breast-conserving surgery. We compared the variables of the unifocal, MF and MC groups within the scope of the study. However, no statistically significant relationship was found between age at diagnosis, menopausal status, histological type, histological grade, LVİ, hormone receptor status, ki67 index, treatment, local recurrence, distant metastasis presence, follow-up period, recurrence time, and mortality rate. When examining the parameters affecting survival, it was observed that both disease-free survival and overall survival durations shortened with an increase in tumor size, number of metastatic lymph nodes, and disease stage. Patients with unifocal tumors were found to have better survival compared to those with MF and MC tumors.