Engelli kadınların şiddete maruz kalma deneyimlerinin toplumsal cinsiyet perspektifiyle değerlendirilmesi
Evaluation of women with disabilities' experiences who were subjected to violence from a gender perspective
- Tez No: 828560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAHRAMAN GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Engelli kadın, Şiddet, Toplumsal cinsiyet perspektifi, Sosyal hizmet, Disabled woman, Violence, Gender perspective, Social work
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Şiddet, insanlık tarihiyle iç içe gelişen toplumsal bir sorundur. Özellikle yaşadığımız ataerkil dünyada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin doğal bir sonucu olarak şiddete maruz kalan grupların başında kadınlar yer almaktadır. Kadına yönelik şiddet alanında yapılan çalışmalara ve istatistiksel verilere bakıldığında çoklu ayrımcılık yaşayan gruplarla ilgili bilgilerin az olduğu görülmektedir. Özellikle engelli kadınların,“kadın'' ve ”engelli'' olma halini bir çifte baskı olarak deneyimledikleri için, her türlü şiddet ve istismara maruz kaldıkları düşünülmektedir. Bu nedenle araştırmada, engelli kadınların şiddete maruz kalma deneyimlerini nasıl ifade ettiklerini keşfetmek ve bu deneyim üzerinde toplumsal cinsiyet olgusunun etkisini anlayabilmek amaçlanmıştır. Nitel yöntem kullanılarak yapılan bu araştırmada, feminist metodolojiyi temel alan toplumsal cinsiyet perspektifi odağa alınmıştır. Araştırmanın öznelerine, kartopu örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Araştırma, ortopedik engelli 10 kadın, işitme engelli 1 kadın, görme engelli 2 kadın, görme ve işitme engelli 1 kadın ve görme, işitme ve süreğen hastalıktan kaynaklanan engele sahip 1 kadın olmak üzere toplam 15 kadının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarından, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler aracılığıyla toplanan veriler, betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Verilerin analiz edilmesinde Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA2022) nitel analiz yazılımı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, engelli kadınların hayatlarının her alanında ve anında şiddete maruz kalabildiğine ulaşılmış olup; kadınların bu şiddet deneyiminde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin büyük bir etken olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmanın önemli bulgularından birisi de "erişememe halinin'' de bir şiddet olarak deneyimlenmesidir. Bu nedenle eşitlikçi, ihtiyaçları gözeten, kapsayıcı ve bütüncül sosyal politika ve hizmet uygulamalarına gereksinim olduğu sonucu çıkarılmıştır. Özellikle şiddete maruz kalan engelli kadınlarla yapılan çalışmalarda, feminist kuramın temel alınması önemli ve gereklidir. Araştırma, bu bağlamda yapılabilecek öneriler ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence is a social problem that intertwined with human history. Especially in the patriarchal world we live in, women are leading groups exposed to violence as a natural consequence of gender inequality. When the studies and statistical data in the field of violence against women are examined, it is seen that there is insufficient information about groups experiencing multiple discrimination. It is thought that disabled women are exposed to all kinds of violence and abuse because especially disabled women experience being a“woman'' and ”disabled'' as double pressure. For this reason, the aim of the study is to discover how women with disabilities express their experiences of being exposed to violence and to understand the effect of gender phenomenon on this experience. In this research, which was conducted by using the qualitative method, the gender perspective based on feminist methodology was focused. The subjects of the research were reached through snowball sampling. The research was carried out with the participation of 15 women in the total, including 10 women with orthopedic disabilities , 1 woman with hearing impairment,2 visually impaired women, 1 woman with visual and hearing impairment and 1 woman with vision, hearing and chronic disability. The data is collected from the participants of the research through semi-structured in-depth interviews were analyzed with descriptive analysis. Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA 2022) qualitative analysis software was used to analyze the data. As a result of the research, it has been reached that disabled women can be exposed to instant violence in all areas of their lives ; It has been observed that gender inequality is a major factor in this violence experience of women. One of the important findings of the research is that the "state of being unable to reach'' is also experienced as a form of violence. For this reason, it has been concluded that there is a need for egalitarian, needs-conscious, inclusive and holistic social policy and service practices. It is important and necessary to take the feminist theory as a basis, especially in studies conducted with disabled women who are exposed to violence. The research has been concluded with suggestions that can be made in this context.