0-24 ay arası süt çocuklarının beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional statüsü of healthy infants between 0-24 months
- Tez No: 828652
 - Danışmanlar: UZMAN SEMA YILDIRIM
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, tamamlayıcı beslenme, süt çocuğu, Breast milk, breast feding, complementary feeding, infant
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Beslenme, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en önemli etkenlerden biridir. Gebelik ve çocukluk çağında kritik öneme sahiptir. Özellikle ilk 24 aya kadar devam eden süreçte beslenme çocuğun büyümesi, gelişimi ve yaşama sağlıklı başlaması için oldukça önemlidir. Çalışmamızda 0-24 ay arası sağlıklı süt çocuklarında beslenme durumu değerlendirildi. Tek merkezli prospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmada Şubat 2023 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 6-24 ay arası, 380/7 gestasyon haftası ve üzerinde doğan, kronik, metabolik ve sendromik hastalığı olmayan sağlıklı bebek ve süt çocuklarının ebeveynlerine anket çalışması yapıldı. 6 aylık süreçte polikliniklerimize rutin muayene amacıyla başvuran 500 sağlıklı süt çocuğunun ebeveynlerine yapılan anket çalışması sonucunda hastaların %50'si kız idi. Süt çocuklarının yaş ortalaması 16,39±5,44 ay, çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29,11±4,32 yıldı. Anketi dolduran annelerin %45'i lise, %34'ü ise üniversite ve üzeri eğitim düzeyine sahipti. Annelerin 133 (%26,6)'ü çalışıyordu. Çalışmaya katılan ebeveynlerin 407 (%81,4)'si çekirdek aile yapısına sahipti ve 245 (%49)'i bir çocuk sahibiydi. Üniversite mezunu annelerde tek çocuk sahibi olma oranı (n=99), ilkokul (n=5) ve ortaokul mezunu (n=17) annelere göre istatistiki açıdan anlamlı şekilde daha yüksekti (p41 yaş annelere (%11,1) göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.021). Çalışmamızda 0-24 ay arası sağlıklı süt çocuklarının beslenme durumları değerlendirilmiş olup annenin eğitim düzeyinin, doğum öncesi anne sütü ve emzirme konusunda bilgi edinmenin, tamamlayıcı beslenme hakkında bilgi edinmenin süt çocuğunun doğru beslenmesinde önemli faktörler olduğu görülmüştür. Ülkemizde tüm annelerin bebeklerini anne sütü ile emzirmesinin desteklenmesi ve emzirme sorunlarının giderilmesi için çok ciddi stratejilere gereksinim vardır. Tüm çocukların ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenebilmesi için etkin adımlar atılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Nutrition is one of the most important factors for the healthy growth and development of children. It is critical during pregnancy and childhood. Especially in the first 24 months, nutrition is very important for the child's growth, development and healthy start to life. In our study, the nutritional status of healthy infants aged 0-24 months was evaluated. In this single-center, prospective study, a survey was conducted on the parents of healthy infants and infants born at 380/7 weeks of gestation and born between 6-24 months of age, who applied to the Pediatrics Outpatient Clinic between February 2023 and August 2023, without chronic, metabolic and syndromic diseases. As a result of the survey conducted with the parents of 500 healthy infants who applied to our polyclinics for routine examination in a 6-month period, 50% of the patients were girls. The mean age of the infants was 16.39±5.44 months, and the mean age of the mothers participating in the study was 29.11±4.32 years. Of the mothers who filled out the questionnaire, 45% had a high school education and 34% had a university or higher education level. 133 (26.6%) of the mothers were working. 407 (81.4%) of the parents participating in the study had a nuclear family structure and 245 (49%) had a child. The rate of having a single child (n=99) among university graduate mothers was statistically significantly higher than primary school (n=5) and secondary school graduates (n=17) (p41 (11.1%) (p=0.021). In our study, the nutritional status of healthy infants aged 0-24 months was evaluated, and it was observed that the education level of the mother, getting information about prenatal breast milk and breastfeeding, and getting information about complementary feeding were important factors in the proper nutrition of the infant. In our country, there is a need for serious strategies to support all mothers to breastfeed their babies with breast milk and to eliminate breastfeeding problems. It is important to take effective steps so that all children can be fed only with breast milk for the first six months.