İki farklı yöntemle etkinliği artırılan sodyum hipokloritile irrigasyonun postoperatif ağrı üzerine etkisi
The effect of irrigation with sodium hypochlorite enhanced by twodifferent methods on postoperative pain
  1. Tez No: 828654
  2. Yazar: NUMAN KARADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, Sodyum hipoklorit, Sürfaktan, Geleneksel iğne irrigasyonu, Pasif ultrasonik aktivasyon
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, kök kanal irrigasyonunda sodyum hipoklorit (NaOCl) solusyonunun sürfaktan ilave edilmiş veya edilmemiş formlarının geleneksel iğne irrigasyonu ve pasif ultrasonik aktivasyon ile uygulanmasının postoperatif ağrı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya nekrotik pulpalı mandibular molar dişlere sahip 120 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, kullanılacak solüsyon tipi ve irrigasyon prosedürüne göre rastgele 4 gruba ayrılmıştır: Grup 1: NaOCI+Geleneksel İğne İrrigasyonu, Grup 2: Sürfaktanlı NaOCI+Geleneksel İğne İrrigasyonu, Grup 3: NaOCI+Pasif Ultrasonik Aktivasyon, Grup 4: Sürfaktanlı NaOCI+ Pasif Ultrasonik Aktivasyon. Hastaların kök kanal tedavileri tek seansta ve lateral kondensasyon tekniği kullanılarak tamamlanmıştır. Postoperatif ağrı yoğunluğu, kök kanal tedavisini takiben 6, 24, 48, 72. saatler ve 7. günde, 11 seviyeli sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) kullanılarak ölçülmüştür. Ayrıca var ise ağrı kesici kullanım adeti kaydedilmiştir. Ağrı skorları bakımından grupları karşılaştırmada; Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Grup içinde, zaman dilimlerini karşılaştırmada ise Friedman testi kullanılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede Ki-kare testi kullanılmıştır. Aynı irrigasyon yöntemi ve aynı zaman diliminde sürfaktanlı NaOCI ile sürfaktansız NaOCI solüsyonları arasında postoperatif ağrı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p0.05). Aynı solüsyon ve aynı zaman diliminde geleneksel iğne irrigasyonu ile pasif ultrasonik aktivasyon yöntemleri arasında postoperatif ağrı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p0.05). Aynı solüsyon ve aynı aktivasyon tekniği kullanıldığında postoperatif ağrının değerlendirildiği zaman dilimleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). En yüksek ağrı düzeyi 6.ve 24. saatlerde görülürken, 48.saatten itibaren tüm gruplarda ağrı tamamen sıfırlanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın sınırlılıkları dahilinde, nekrotik pulpalı dişlerde sürfaktanlı ve sürfaktansız NaOCI'nin geleneksel iğne irrigasyonu ve pasif ultrasonik aktivasyonu ile uygulanmasının, kök kanal tedavisi sonrası oluşan ağrı üzerinde önemli bir etkisi olmadığı ve tüm gruplarda ağrının ilk günden sonra kaybolduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to evaluate the effect of applying sodium hypochlorite (NaOCl) solutions with and without surfactant on postoperative pain in root canal irrigation with conventional needle irrigation and passive ultrasonic activation. The study included one hundred twenty patients with mandibular molar teeth with necrotic pulp. The patients were randomly divided into four groups according to the solution type and irrigation procedure to be used: Group 1: NaOCI+Conventional Needle Irrigation, Group 2: NaOCI+Conventional Needle Irrigation with Surfactant, Group 3: NaOCI+Passive Ultrasonic Activation, Group 4: NaOCI+ Passive Ultrasonic Activation with Surfactant. Root canal treatments of the patients were completed in a single session using the lateral condensation technique. Postoperative pain intensity was measured using an 11-level numerical rating scale (NRS) at 6, 24, 48, 72nd hours, and seven days following root canal treatment. In addition, the number of painkillers used was recorded. Mann-Whitney U test was used to compare the groups in terms of pain scores. The Friedman test was used to compare periods within the group. The chi-square test was used to determine the relationship between categorical variables. There was no significant difference in postoperative pain between NaOCI with surfactant and NaOCI solutions without surfactant in the same irrigation method and period (p>0.05). There was no significant difference in postoperative pain between conventional needle irrigation and passive ultrasonic activation methods in the same solution and period (p>0.05).