İşitme cihazı uyarlamasında akustik parametre seçiminin ın-sıtu odyometri ölçümüne etkisi
The effect of acoustic parameter selection on in-situ audiometry measurement in hearing aid fitting
- Tez No: 828836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZHAN DİZDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: in-situ odyometri, işitme cihazı, işitme kaybı, akustik parametre, saf ses odyometri, in-situ audiometry, hearing aid, hearing loss, acoustic parameter, pure tone audiometry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: İşitme cihazı uyarlaması sırasında hastaların fiziksel olarak kullanmakta olduğu akustik parametrelerin işitme cihazı programlama arayüzü üzerinden gerçekleştirilen seçiminin in-situ ölçümü üzerinde etkilerini ve odyolojik ekipman kısıtlılığı bulunan işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde işitme cihazı uyarlaması sırasında in-situ odyometri testinde akustik parametrelerin öneminin ülkemiz işitme merkezlerinde çalışan işitme uzmanlarında farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Signia, Rexton ve A&M marka RIC (receiver in the canal) işitme cihazını dome ile kullanan, sensörinöral tip işitme kayıplı 18 yaş ve üzeri 27 erkek 27 kadın birey olmak üzere toplam 54 birey dahil edilmiştir. Çalışmada 3 test aşaması bulunmaktadır. İlk aşamada hastalara geleneksel saf ses odyometri ve timpanometri testi yapılmıştır. İkinci aşamada hastalara kullanmakta oldukları işitme cihazı ile işitme cihazı programlama arayüzünde fiziksel olarak kullanmakta olduğu dome seçilerek in-situ odyometri testi gerçekleştirilmiştir. Üçüncü aşamada ise; hastaların fiziksel olarak kullandıkları dome değiştirilmeksizin işitme cihazı programlama arayüzü üzerinden dome seçeneği açık, kapalı sleeve, lale, çift-power ve ventli sleeve dome olarak değiştirilerek toplamda 5 in-situ ölçümü gerçekleştirilmiştir. Geleneksel saf ses odyometri testi, programlama arayüzü üzerinden hastanın kullandığı fiziksel akustik parametre seçimi ile gerçekleştirilen in-situ odyometri tesit ve programlama arayüzü üzerinden hastanın kullandığı fiziksel akustik parametre seçimi farklı seçilerek gerçekleştirilen in-situ odyometri sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tüm katılımcıların (n=54; 27 erkek, 27 kadın) yaşları minimum 18, maksimum 83 olup yaş ortalaması 53,69've standart sapması 14,994'dir. Katılımcıların %40,6'sı (39 kulak) Signia, %39,6'sı (38 kulak) A&M, %19,8'i (19 kulak) Rexton marka işitme cihazı kullanmaktadır. İşitme cihazı kullanımındaki akustik parametrelerin dağılımı açık dome 18 kulak (%18,75), kapalı sleeve dome 19 kulak (%19,8), ventli sleeve dome 20 kulak (%20,82), çift power dome 18 kulak (%18,75), lale dome 21 kulak (%31,88) şeklindedir. Arayüz üzerinden akustik parametre değişimi ile; Açık Dome kullanılan in-situ ölçümünde 250, 500, 2000, 4000 Hz frekanslarında, Kapalı Dome kullanılan in-situ ölçümünde 250, 500, 1000, 4000 Hz frekanslarında, Lale Dome kullanılan in-situ ölçümünde 250, 500 Hz frekanslarında, Double Dome kullanılan in-situ ölçümünde 250, 500 ve 4000 Hz frekanslarında, Ventli Sleeve Dome kullanılan in-situ ölçümünde 250, 500 ve 4000 Hz frekanslarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Sonuç: İşitme cihazı uygulaması sırasında işitme cihazı programlama arayüzü üzerinden akustik parametre seçimin in-situ odyometri test sonuçlarını etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of the selection of acoustic parameters physically used by patients through the hearing aid programming interface on the in-situ audiometry during hearing aid adaptation, and the importance of acoustic parameters in in-situ audiometry testing during hearing aid adaptation in hearing centers with limited audiological equipment, in our country's hearing centers. Raising awareness among practicing hearing care professionals. Material Metod: A total of 54 individuals, 27 males and 27 females, aged 18 and over, with sensorineural type hearing loss and using Signia, Rexton and A&M brand RIC (receiver in the canal) hearing aids with dome were included in the study. There are 3 testing stages in the study. In the first stage, patients underwent traditional pure tone audiometry and tympanometry testing. In the second stage, an in-situ audiometry test was performed on the patients by physically selecting the hearing aid they were using and the dome they were using in the hearing aid programming interface. In the third stage; A total of 5 in-situ measurements were made by changing the dome option to open, closed sleeve, tulip, dual-power and vented sleeve dome via the hearing aid programming interface, without changing the dome physically used by the patients. The traditional pure tone audiometry test, in-situ audiometry test performed by selecting the physical acoustic parameter used by the patient through the programming interface, and the results of in-situ audiometry performed by selecting the physical acoustic parameter used by the patient differently through the programming interface were compared. Results: The ages of all participants (n=54; 27 men - 27 women) are minimum 18 and maximum 83, with an average age of 53.69 and a standard deviation of 14.994. 40.6% (39 ears) of the participants use Signia, 39.6% (38 ears) use A&M, and 19.8% (19 ears) use Rexton brand hearing aids. Distribution of acoustic parameters in hearing aid use: open dome 18 ears (18.75%), closed sleeve dome 19 ears (19.8%), vented sleeve dome 20 ears (20.82%), double power dome 18 ears (18%). 75), tulip dome is 21 ears (31.88%). With acoustic parameter change via the interface; In the in-situ measurement using Open Dome, the frequencies are 250, 500, 2000, 4000 Hz. In the in-situ measurement using the Closed Dome, the frequencies are 250, 500, 1000, 4000 Hz. In the in-situ measurement using the Lale Dome, the frequencies are 250, 500 Hz. A statistically significant difference was obtained at frequencies of 250, 500 and 4000 Hz in the in-situ measurement, and at 250, 500 and 4000 Hz frequencies in the in-situ measurement using the Vented Sleeve Dome. Conclusion: It is observed that the selection of acoustic parameters via the hearing aid programming interface during hearing aid application affects the in-situ audiometry test results.