İnce iğne aspirasyon biyopsisi uygulanan ve malignite saptanan tiroid nodüllerinde klinik ve sonografik risk faktörleri
Clinical and sonographic risk factors in thyroid nodules with malignancy detected by fine needle aspiration biopsy
- Tez No: 828877
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET YILMAZ YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Tiroid nodülü, Ultrasonografi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Nodüler tiroid hastalıkları, toplumda sıklıkla görülen bir endokrin patolojilerdir. Çalışmamızda, tiroid nodülü olan ve ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) sonucunda malignite saptanmış hastalarda, klinik, sonografik ve laboratuar risk faktörlerinin tanımlanması amaçlandı. 2010 Ocak – 2014 Ocak tarihleri arasında T.C.S.B İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Polikliniklerine başvuran, muayene ile veya tesadüfi olarak radyolojik tetkik sırasında tiroid nodülü saptanan 18-80 yaş arası 2350 kadın ve erkek hastanın dosyaları tarandı. Laboratuar değerlerinden serbest triiyodotironin (sT3), serbest tetraiyodotironin (sT4), tiroid stimulan hormon (TSH), tiroid peroksidaz antikoru (anti TPO) ve tiroglobulin antikoru (anti Tg) düzeylerinin değerlendirmeye alınması planlandığından bu kayıtları yeterli olan 1928 hastanın verileri kaydedildi. Nodüllerin ultrasonografik özellikleri yanısıra nodüllere uygulanan ince iğne aspirasyon biopsi (İİAB) sayısı, benign, malign, yetersiz, şüpheli, sellüler, folliküler neoplazm olup olmaması, hastaya bu sonuçlara göre cerrahi uygulanmışsa histoloji raporları da kayıt edildi. Çalışmamızda histolojik sonuçlara göre malignite sıklığı % 4,25 olarak saptandı ve bu oran istatistiksel olarak literatürden farklı değildi. Histolojik sonuçlarla, nodüllerin ekojenite (hipoekoik), malign karakterli kalsifikasyon içeriği, kenar düzensizliği gibi ultrasonografi (USG) parametrelerinin her biri tiroid kanseri için ayrı bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. Malign sitopatolojik sonucun nodül boyutu ve soliter olmasıyla ilişkisi saptanmadı. Mikrokalsifikasyonun malign lezyon ile açıkça ilişkili olduğu gözlendi. Sonuç olarak, klinik ve biyokimyasal değerlendirmeyle birlikte USG eşliğinde yapılacak İİAB'sisi malignite şüphesi olan tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinde ilk basamak tanısal testtir ve daha sonra izlenecek klinik adımları netleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Nodular diseases of thyroid are commonly seen endocrine pathologies in the society. In our study we aim to evaluate the clinical, radiological and laboratory risk factors in patients with thyroid nodules who have the diagnosis of thyroid malignancy. We searched records of total of 2350 male and female patients aged 18-80 who admitted T.C.S.B İzmir Tepecik Education and Research Hospital Outpatient Clinics between January 2010 and January 2014 and having thyroid nodule diagnosed with physical examination or incidentally during radiological examination. . Because we were planning to evaluate free T3 (FT3), free T4 (FT4), thyroid stimulating hormone(TSH), anti-thyroid peroxidase (anti TPO) and anti-thyroglobulin (anti Tg) levels through biochemical markers, 1928 patients having adequate data were recorded.. Ultrasonographic findings, the number of fine needle aspiration biopsy (FNAB) performed to nodules, being benign, malign, inadequate, suspicious, cellular, follicular neoplasm or not due to FNAB report, and if surgery done, the histology report were also recorded. In our study, malignancy incidence was 4,25 % due to histological results and this was similar with the literature. There was a significant association between histological results and ultrasonographic (USG) parameters like echogenicity (hypoechoic), malign calcification and side irregularity of nodules. Malign cytopathological result was not associated with the size of the nodule and being solitary.It is pointed out that malign microcalcifications were closely linked to neoplastic lesions. As a conclusion, ultrasonography guided FNAB, associated with the clinical and biochemical evaluation, is the first step diagnostic test in management of thyroid nodules which are suspected with thyroid malignancy and guides for the next clinical steps in majority of patients. Keyword: Fine Needle Aspiration Biopsy, Thyroid nodule, Ultrasonography