Tiroid nodüllerinde intraoperatif ince iğne aspirasyon biopsi sonuçlarının tanısal değerinin araştırılması (İİAB frozen kesit çalışmasına alternatif olabilir mi ? )
- Tez No: 242051
- Danışmanlar: PROF. DR. M.ÇETİN KOTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Soliter veya Multinodüler guatr, Tiroid kanseri, İntraoperatif İİAB
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş: Multinodüler guatrlı hastalarda tiroid nodüllerinin taşıdığı kanserriskini saptamak tedavi seçimi açısından önemlidir. Tiroid nodülünün kanserriskinin değerlendirilmesi için en önemli tanı yöntemi ince iğne aspirasyonbiyopsisidir (İİAB). İnce iğne aspirasyon biyopsisinin soliter tiroid nodüllerindeduyarlılığı daha yüksek olmakla birlikte multinodüler guatrda İİAB'ninduyarlılığı düşmektedir. Multinodüler guatr zemininde gelişmiş tiroid kanseri,hastaların bir kısmında İİAB ve frozen section(FS) ile elde edilen yalancı negatifsonuçlar nedeniyle atlanmakta ve tedavide gecikmeye yol açmaktadır.Günümüzde intraoperatif frozen kesit çalışması, endokrin cerrahide ve tiroidtümörlerinde giderek önemini yitirmektedir.Amaç:Bu çalışmada, ameliyat sırasında, soliter nodüllü yada dominantnodüllü multinodüler guatrlı hastalarda tiroid kanserlerinin saptanmasındaintraoperatif İİAB yapılmasının tanısal değeri araştırılmış, intraoperatif İİAB veparafin kesit sonuçları karşılaştırılıp, intraoperatif İİAB nin frozen kesityapılmasına alternatif olup olamayacağının araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ocak 2009?Temmuz 2009 tarihleri arasında soliter yada multinodüler guatr tanısıyla Yüzüncüyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi GenelCerrahi Servisi'ne yatırılarak tetkik ve ameliyat edilen 40 hastaya intraoperatifolarak İİAB yapılıp verileri incelendi. Çalışma kapsamına alınacak hastalardaötiroid soliter yada multinodüler guatr tanısıyla YYÜTF Genel Cerrahi AnabilimDalı Servisi'ne yatırılarak ameliyat öncesi dönemde fakültemiz RadyodiagnostikAnabilim Dalı'nda tiroid USG yapılmış olma şartı arandı. Operasyona alınanhastalarda malign yapılı,patolojik, görünümü itibarı ile subjektif olarak maligniteizlenimi veren dominant nodülden intraoperatif İİAB yapıldı. Tüm hastalardaintraoperatif İİAB ve parafin kesit sonuçları karşılaştırılarak intraoperatif İİABduyarlılık, özgüllük, tanısal doğruluk, pozitif ve negatif tahmin değerleriyönünden incelendi.Bulgular: Tiroidektomi uygulanan 40 hastadan 7'sinde (%17.5) parafinkesit sonucunda tiroid kanseri saptandı. Tiroid kanseri saptanan 7 hastanın4'ünde (%57.1) papiller kanser, 3'ünde (%42.9) foliküler kanser saptandı.29İntraoperatif İnce iğne aspirasyon biyopsisi uygulanan 40 hastanın 2'sindemalignite saptanırken, 3'ünde malignite şüphesi rapor edildi. Sitoloji sonucuselim bulgular saptanan 35 vakaydı. İntaroperatif İİAB ile malignite veyamalignite şüphesi saptanan olguların tümü dominant nodüllü multinodüler guatrlıhastalardı. Soliter nodülü olan olgularda intraoperatif İİAB ile malignite veyamalignite şüpheli olgu saptanmazken, parafin kesit sonucunda 1 hasta dafoliküler karsinom saptandı. Tiroid kanserinin intraoperatif İİAB ile tanısındaintraoperatif İİAB'nin duyarlılığı %33.33, özgüllüğü %100 ve tanısal doğrulukoranı %94.59 olarak belirlendi. Pozitif ve negatif tahmin değeri sırasıyla % 100ve %88.57 olarak belirlendi.Sonuç: Çalışmamızda; İİAB'nin ameliyat sırasında uygulanmasının,cerrahın eksizyonel biopsi risklerinden kaçınarak güvenilir, çabuk ve fazla sayıdabiyopsi yapmasını sağlayan yardımcı bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Determining the cancer risk of thyroid nodules inpatients with multinodular guatr is important in terms of treatment strategy. Themost important method of diagnosis for the evaluation of the cancer risk inthyroid nodules is fine needle aspiration biopsy(FNAB). Whereas the sensitivityof FNAB in solitary thyroid nodules is higher, this sensitivity decreases inmultinodular guatr. The thyroid cancers concominant with multinodular guatr isusually overlooked in some of the patients due to pseudo negative resultsobtained with FNAB and low sensitivity rate of frozen section(FS) method ofhistopathologic evaluation. Thereby leading to delays in the treatmentprocedures and also because of the its low rate of the sensitivity intraoperativefrozen section lose their sgnificance in endocrin surgery and thyroid tumours incurrent applications.AIM:In this study the diagnostic value of conducting intraoperative FNABin determining thyroid cancers in patients with multinodular guatr and alsosolitary nodules or dominant nodules that were investigated during the operationan intraoperative FNAB and parafin section results were compared. The studywas also aimed at determining whether intraoperative FNAB could be analternative to frozen section.MATHERIAL AND METHOD: A total of 40 patients were admitted togeneral surgery clinic of Yuzuncu Yil University, Faculty of Medicine with adiagnosis of solitary or multinodular guatr. During the operation intaroperativeFNAB was performed and data were analysed. All patients included in the studywere recuired to have pre-operative thyroid USG in Radiodiagnostic Clinic ofY.Y.U. Faculty of Medicine.İn the patients undergoing operation, intraoperative FNAB from thedominant nodule were classificated as malign, benign and non-descriptive.FNAB and parafin section results in all of the patients were compared andevaluated in terms of intraoperative FNAB sensitivity, spesificity, diagnosticaccuracy and positive and negative predictibity values.31FINDINGS: Of the 40 patients undergoing thyroidectomy seven werefound to be thyroid cancer(17,5%) as a result of parafin section. Of the sevenpatients diagnosed to have thyroid cancer, four (57,1%) had papillary cancer,three(42,9%) follicular cancer. Two of the 40 patients who went through fineneedle aspiration biopsy intraoperatively had malignancy and three weresuspected to have suspicious or having degenerated cells in whichhistopathologic evaluation were impossible. Thirty five patients revealed healthyin sitological examination. All of the cases diagnosed to harboring malignancy orits suspicion with intraoperative FNAB were multinodular guatr patients.Whereas no cases were determined to have malignancy or its suspicion withintraoperative FNAB among those with solitary nodules, but follicular carcinomawas determined in one of these patients as a result of parafin section. In thediagnosis of thyroid cancer with intraoperative FNAB, the rate of sensitivity,spesificity and diagnostic accuracy were found to be 33,33%, 100% and 94,59%respectively. The positive and negative predictibility values were 100% and88,57% respectively.CONCLUSION:In this study, we came to the conclusion that theapplication of intraoperative FNAB is utilizable and beneficial in order to havereliable, quick and time-efficient and biopsies and avoid excisional biopsy riskson the part of the surgeon.KEY WORDS:Solitary or multinodular guatr, Thyroid cancer,intraoperative FNAB, FS