From integrationist to securitized movements: An inquiry on liberal democratic state's reaction
Entegrasyondan güvenlikleştirilmiş hareketlere: Liberal demokratik devletin tepkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 828951
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE ÖZÇOBAN ÜSTÜNER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Liberal Demokratik Devlet, Toplumsal Hareketler, Modern Devlet Aklı, Foucault, Temsil Krizi, Liberal Democratic State, Social Movements, Modern State Reason, Foucault, Representation Crisis
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 407
Özet
Bu araştırma, liberal demokratik devletlerin vatandaşlarına ve egemenlik alanında yaşayan diğer bireylere karşı yaptığı (liberal) hak ve özgürlüklerinin ihlallerinin altında yatan sebepleri incelemek için yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında araştırma nesnesi ise liberal demokratik devletlerin toplumsal hareketlere verdiği tepkilerdir. Bu inceleme nesnesiyle bağlantılı olarak devletin liberal demokrasi çerçevesine dahil edilemeyecek ancak bu yönetimleri de diğer siyasi sistemlerden ayıran“liberal”ve“demokratik”olmak gibi özelliklerinin devletin sosyal hareketlere tepkisinin yönünde kayda değer bir fark yaratıp yaratmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma için önce devlet-toplumsal hareket ilişkisinin tarafları etraflıca tanımlanmıştır. Daha sonra devletin toplumsal hareketlere tepkilerine temel teşkil edebilecek sebepler belirlenmiş ve bunlar detaylandırılmıştır. Bunu takip eden vaka çalışması ise liberal demokratik devletin tepkilerinin temsil gücünü haiz üç devlet olan Amerika Birleşik Devletleri, Britanya ve Fransa'nın toplumsal hareketlere tepkileri incelenmiş ve bunların toplumsal hareketlere karşı liberal olmayan tepkilerin altında yatan etmen(ler) belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan sonuç, liberal demokratik devletin tepkilerinin, diğer modern devlet düzenleri gibi, en temelde modern devlet aklı (hikmet-i hükümet) tarafından belirlendiğidir. Bu tek yönlü etkileme ilişkisinin sonucunda liberal demokratik devlet de, diğer modern devlet biçimleri gibi, toplumsal hareketlere göstereceği reaksiyonda saf akılcı bir pozisyondan hayatın maddi dolaşımını garanti altına almaya dönük tedbirler uygulamıştır. Bu rasyonalite ve öncelik çerçevesinde bastırılmasının maddi dolaşım açısından maliyeti entegrasyonunun maliyetini geçen hareketleri siyasal alanda yer açılır ve kurumsallaşmış siyasete entegre edilirken, diğer hareketler ise kaba güvenlikleştirme tedbirleriyle bastırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to examine the underlying reasons for liberal democratic states' violations of their citizens' (liberal) rights and freedoms against their citizens and other individuals living within their sovereign territory. The object of inquiry, within the scope of this research, is the reaction of liberal democratic states to social movements. In relation to the object of inquiry, it has been investigated whether the characteristics that differentiate these liberal democratic states from other political systems, namely being“liberal”and“democratic,”create a significant difference in the state's response to social movements. For this research, the parties to the state-social movement relationship have been elaborately defined. Subsequently, the reasons that could constitute the basis for the state's reaction to social movements have been identified and detailed. The following part is case studies, and these have examined the reactions of the liberal democratic state, represented by the states that have representative power for liberal democratic states. The states that have been selected for the representative sample are the United States of America, Britain, and France, and the factors underlying the illiberal reactions of liberal democratic states to social movements have been attempted to be identified by these states' reactions. The result that has emerged from this study is that the responses of liberal democratic states, like other modern forms of states, are primarily determined by modern state reason (or raison d'état). As a consequence of this one-way influencing relationship, the liberal democratic state, in its reaction to social movements, like other modern state forms, has implemented purely rational measures in order to secure the material circulation of life. Within this framework of rationality and priority, movements whose suppression's cost in terms of material circulation exceeds the cost of integration have been provided space in the political arena and have been integrated into institutionalized politics, while other movements have been suppressed through brute securitization measures.