Kadın sanatçıların görsel sanatlar dersi öğretim programlarında yer verilmesine dair öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers' opinions on include female artist in visual arts curriculum
  1. Tez No: 828966
  2. Yazar: İSRAFİL MAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: görsel sanatlar öğretimi, kadın Sanatçılar, öğretmen görüşleri, visual arts teaching, female artists, teacher opinions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı kadın sanatçıların görsel sanatlar öğretim programında yer verilmesine dair öğretmen görüşlerini tespit etmektir. Bu sebeple araştırmamız; Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda Görsel sanatlar derslerinde öğrencilerde güçlü kadın farkındalığı oluşturması ve kadın sanatçıların rol model alınmaları hedefleri yönünde, görsel sanatlar dersi öğretim programında yer verilmesine dair Görsel sanatlar öğretmenlerinin düşüncelerine başvurularak bunların incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Betimsel yöntemler kullanılarak geliştirilmiş olan kuramsal çalışmada görüşme yöntemi ve nitel veri toplama yöntemi benimsenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak 5 adet yarı yapılandırılmış mülakat sorusu kullanılmıştır. Sorular için araştırmacı tarafından öncelikle bir havuz oluşturulmuştur. Bu soruların kapsam ve görünüş geçerliliğini sağlamak için uzman görüşü alınmıştır. Bu araştırma Erzurum ili Yakutiye, Aziziye, Palandöken ilçesindeki resmi okullarda görev yapan 15 Görsel Sanatlar öğretmeninden oluşmaktadır. Görev yapan 9'u kadın (%60), 6'sı erkek (% 40) 15 Görsel Sanatlar öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre görsel sanatlar öğretmenlerinin kadın sanatçıların Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programlarında yer verilmesine dair yönelik görüşlerinde cinsiyet, süreli yayın takibi, mesleki hizmet yılı durumlarına göre anlamlı bir fark görülmezken, kadın sanatçıların Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programlarında yer verilmesine dair olumlu görüşe sahip olduklarına ve görsel sanatlar öğretiminde kullanımında önemli bir etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Kadın sanatçılar ile ilgili olarak programda yer alması ve ayrı bir kazanım olarak ele alınması durumunda, sanata ve sanatçıya saygı uyandırmak kadın erkek eşitliği noktasında toplumsal algılar oluşturması açısından öğretmenlerin büyük bir bölümünün olumlu karşıladığı görülmektir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of the research is to determine the teacher's expression about the distribution of visual arts teaching by female artists. For this reason, in the light of the opinions of the Visual Arts teachers, it is aimed to evaluate the opinions of the female painters in the visual arts lessons taught in the official schools of the Ministry of National Education in line with the opinions of the Visual Arts Teachers and to include them in the visual arts course curriculum in order to create strong women awareness in the students and to be role models. It is aimed to examine the opinions of visual arts teachers by referring to them. Method: In the theoretical study, which was developed using descriptive methods, interview method and qualitative data collection method were adopted. In the study, 5 semi-structured interview questions were used as data collection tool. First of all, a pool was created by the researcher for the questions. Expert opinion was taken to ensure the content and face validity of these questions. This research consists of 15 Visual Arts teachers working in public schools in Yakutiye, Aziziye, Palandöken district of Erzurum province. 15 Visual Arts teachers, 9 of whom are female (60%), 6 of whom are male (40%), constitute the sample of the research. Findings: According to the research findings, while there is no significant difference in the views of Visual Arts teachers regarding the inclusion of Female Artists in the Visual Arts Lesson Curriculum according to gender, periodicals, and years of professional service, they have a highly positive opinion about the inclusion of Female Artists in the Visual Arts Lesson Curriculum. It has been concluded that it is an important factor in its use in visual arts teaching. Conclusion: It is seen that most of the teachers are positive in terms of respecting art and artists and creating social perceptions about equality between women and men, if they are included in the program about women artists and are considered as a separate achievement.