Öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenmeye yönelik öğretimsel becerilerinin incelenmesi
Examining the instructional skills of academic staff for blended learning
  1. Tez No: 828967
  2. Yazar: TURGAY ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: harmanlanmış öğrenme, öğretici yeterlikleri, dijital öğretici yeterlikleri, etkili öğretim stratejileri, blended learning, instructor competencies, digital instructor competencies, effective teaching strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, geliştirilen asenkron akademik gelişim programının (AGP) Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan öğretim elemanlarının dijital öğretici yeterliliklerine ve etkili öğretim stratejilerine etkisini nedenleriyle birlikte ortaya koymaktır. Bu bağlamda öğretim elemanlarının eğitim öncesi ve sonrası dijital öğretici yeterlikleri ve etkili öğretim stratejileri seviyelerindeki anlamlı farklılıkları ve AGP'ye yönelik görüşleri incelenmiştir. Yöntem: Araştırma kapsamında karma araştırma yöntem desenlerinden biri olan açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplanan 70 öğretim elemanı AGP'de yer alan asenkron dersleri izlemeden önce ön test uygulamasına tabi tutulmuşlardır. AGP'de yer alan dersler izlendikten sonra da son test uygulaması yapılmıştır. Ayrıca seçilen 10 öğretim elemanı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak ilk etapta toplanan nicel veriler, nitel verilerle zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Bulgular: Öğretim elemanlarının dijital öğretici yeterliklerinde ve etkili öğretim stratejileri bilgilerinde eğitim öncesi ve sonrası son test lehine anlamlı farklılıklar olduğu görüşmüştür. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmeler ışığında AGP kapsamında verilen asenkron eğitimlerin farklı kategori ve kodlarda nitelikleri belirlenmiştir. Öğretim elemanları tarafından programın kullanılabilirliği ölçülmüş, olumlu ve olumsuz nitelikleri belirlenmiştir. Sonuçlar: Oluşturulan asenkron programın öğretim elemanlarının harmanlanmış öğretici yeterliklerini olumlu yönde etkilediği ve geliştirdiği görülmüştür. Program kapsamında bazı teknik sorunlar ve eksiklikler gözlemlense de tasarlanan ve geliştirilen AGP'nin öğretim elemanlarına olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to ascertain the impact of the developed asynchronous academic development program (ADP) on the digital instructional competencies and effective teaching strategies of faculty members within Atatürk University, alongside the underlying reasons for these impacts. In this context, the significant differences in faculty members' digital instructional competencies and effective teaching strategy levels before and after training, as well as their views on the ADP, have been examined. Method: The explanatory design, one of the mixed research method patterns, was employed for this study. In line with the research's objective, 70 faculty members, prior to viewing the asynchronous courses within the ADP, were subjected to a pre-test. Following the viewing of the courses within the ADP, a post-test was administered. Furthermore, semi-structured interviews with 10 selected faculty members were conducted to enhance the initially collected quantitative data with qualitative insights. Findings: It was observed that there were significant differences favoring the post-test in the digital instructional competencies and knowledge of effective teaching strategies of the faculty members before and after the training. Moreover, in the light of semi-structured interviews, qualitative attributes within various categories and codes for the asynchronous courses provided under the ADP were identified. The program's usability was assessed by faculty members, and its positive and negative attributes were determined. Conclusions: The developed asynchronous program positively impacted and enhanced the blended instructional competencies of faculty members. Although some technical issues and deficiencies were observed within the program, it was concluded that the designed and developed ADP contributed positively to the faculty members.