Resim eğitiminde kadın figürü kullanımının eğitim açısından yeri ve önemi
In art education the importance and the place of the usage of woman image
- Tez No: 319477
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Art, Art Education, Visual Art Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmada, resim eğitiminde kadın figürü kullanımının eğitim açısından yeri ve önemi, sanat eğitiminin gelişimi ve Çağdaş Türk resim sanatı eğitiminde kadın imgesi kullanımı incelenmektedir.Türkiye'de sanat eğitiminin gelişimi, özellikle Cumhuriyet döneminde önemli bir aşama katetmiştir. Türkiye'den yurt dışına gönderilen sanatçılar yanında, yurt dışından davet edilen sanat eğitimcilerinin önderliğinde, sanat eğitimi alanında gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler arasında ise; her dönemde sanatın öncelikli konularından biri olan kadının değişimi, çağdaş Türk resim sanatına ve eğitimine yansımıştır.Dünya ve Türkiye sanatını etkileyen olaylar sonucunda figüratif resim etkinligini her dönem sürdürmüstür. Çünkü birey, bir anlamda figürdür ve figüratif resim de bir anlatım yoludur. Bu düsünceden hareketle, figüratif resmin, tarihin her döneminde kültürel degisimle paralel bir gelisim çizgisi gösterdigi söylenebilir. Ancak Türk toplumunda figüratif resme bakıs açısının gün geçtikçe daha da genisledigini söylemek, bir anlamda dogru fakat kesin bir yargı olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
In the research, The importance of education in terms of education, the use of the female figure painting, development of art education, and examined the use of contemporaryTurkish art of painting the image of women's education. Development of art education in Turkey, has taken an important step, especially during the Republican period. Sent to foreign countries as well as artists from Turkey, art educators were invited from abroad developments took place in the field of art education.At the end of the events affecting the art of the world and Turkey, the figurative art has always sustained its effectiveness every time of period. Since the individual is a figure in a sense and there is not an exposition with the figurative art. If the figurative art is considered to show a progressive line as parallel to cultural change in every period of the history, it will be true but not an absolute judgment in a sense that the point of view of the society to the figurative art is increasing day by day.