Türklerde mezar taşı geleneği ve mezar taşlarında sıklıkla yer alan Gülbezek, Mühr-ü Süleyman ve Çarkıfelek simgesinin ikonografik anlamları
The tradition of tombstones in Turks and frequently in tombstones Rosette, Seal of Solomon and Wheel of Fortune iconographic meanings of the symbol
- Tez No: 828996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN GÜLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezar Taşları, İkonografi, Gülbezek, Mühr-ü Süleyman, Çarkıfelek, Tombstones, Iconography, Rosette, Seal of Solomon, Wheel of Fortune
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Toplumun özünü kavrama işine girişildiğinde üç ana ritüel etrafında dönen sembollerin kültürün baskın yönlerini içerdiği fark edilmektedir. Bunlar doğum, düğün ve ölüm törenleridir. Bu geçiş merasimleri ikonografik manada çok çeşitli davranış biçimleri ve semboller içerir. Sembolleri kavrama meselesi tezimizin içeriğinde de defalarca belirteceğimiz üzere toplumu, kültürü, kendimizi anlamada temel noktayı teşkil eder. Türklerde Mezar Taşı Geleneği ve Mezar Taşlarında Sıklıkla Yer Alan Gülbezek, Mühr-ü Süleyman ve Çarkıfelek Simgesinin İkonografik Anlamları başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında son geçiş töreni olan ölüm etrafında oluşan uygulamaların simgesel boyutta incelenmesine ağırlık verilmiştir. Bunu yaparken sembolleri oluşturan kültürü daha iyi kavrayabilmek adına Türk Tarihi ve Türk yaşam tarzına da değinilmiştir Yüksek Lisans tez araştırmasında Gülbezek, Mühr-ü Süleyman ve Çarkıfelek ikonlarında bilhassa Orta Asya Türk sanatı izlerini arayarak, Türk sözlü kültür ürünleri ile paralel bir açıklamaya gidilmiştir. Üstünde özellikle durulan bu ikonların hakimiyet, yaşam döngüleri, merkez simgeselliği hakkında pek kıymetli anlamlar içerdiğine dair noktalar keşfedilmiş ve bu anlamların Türk kültürü ile mezar taşı geleneğinin sürdürülmesinde kıymetli bir yere sahip olduğunun farkına varılması amaçlanmıştır. Gelecek nesillerde kültürel mirasın korunması anlamında değer görmesi çerçevesi çalışmanın özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
When delving into the essence of society, it is observed that the dominant aspects of culture revolve around three main rituals, which are embedded with symbols. These are birth, wedding, and funeral ceremonies. These transitional rituals encompass a wide array of behavioral forms and symbols in an iconographic sense. Understanding these symbols, as we will repeatedly emphasize in the content of our thesis, constitutes a fundamental point in comprehending society, culture, and ourselves. In the master's thesis titled“ The Tradition of Tombstones in Turks and Frequently in Tombstones Rosette, Seal of Solomon and Wheel of Fortune Iconographic Meanings of the Symbol”emphasis has been placed on the symbolic dimension of practices centered around the final transition ceremony, death. In doing so, Turkish history and the Turkish way of life have also been touched upon in order to gain a better understanding of the culture that gives rise to these symbols. In the research for the master's thesis, a parallel explanation was sought between the Rosette Motif, Seal of Solomon and Wheel of Fortune icons and Turkish oral cultural products, particularly by tracing the traces of Central Asian Turkish art. Points regarding dominance, life cycles, and central symbolism, especially emphasized, have been discovered in these icons, with the aim of realizing the significance of these meanings in sustaining Turkish culture and the tradition of tombstones. The preservation of cultural heritage for future generations constitutes the essence of the study within the framework of being valued.