An object that includes all: Art of music as a sinthome
Her şeyı̇ ı̇çeren nesne: Bı̇r sı̇nthom olarak müzı̇k sanatı
- Tez No: 828997
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Müzik, Anlatı Analizi, Özne, Başka, Psychoanalysis, Music, Narrative Analysis, The Subject, The Other
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Öznenin yapılanmasındaki en temel mevzu özne ile Başka arasındaki ilişkidir. Kişinin tüm psişik mekanizmaları, ayna evresi, dil, savunma mekanizmaları, özdeşleşme, kısmi dürtülerin düzenlenmesi, eksiği deneyimleme biçimleri ve sinthom; özne ve Başka arasındaki bu temel ilişki ile şekillenmektedir. Bu dinamiği kapsamlı bir şekilde çalışmak amacıyla küçük yaştan itibaren profesyonel müzik eğitimi almış piyanist ve kemancıların anlatıları analiz edilmiştir. Bu popülasyonun seçilme sebepleri: (1) müziğin doğası gereği dil gibi bir yapıya sahip olması ve aynı zamanda imgesel anlamda zenginliği, (2) sesin işitsel dürtünün nesnesi olması, (3) müziğin ve enstrümanın yoğunlaşmış nesne ve öğrenci-öğretmen arasındaki ilişkinin de yoğunluğu ve (4) sahne deneyimlerinin içerilmesidir. Bu özelliklerin özne ve Başka ilişkisini; dolayısıyla da psişik birçok mekanizmayı çalışmaya elverişli olduğu düşünülmüştür. Anlatılar Polkinghorne'nin anlatı analizi yönergesine uygun olarak analiz edilmiş ve beş ana bölüm ortaya çıkmıştır: (1) O Hep Vardı, (2) Karşılaşma, (3) Kıymetli Bir Başka, (4) Karanlık Taraf / Her Şeyi Kaplayan Nesne ve (5) Ödül / Her Şeyi Kapsayan Nesne.
Özet (Çeviri)
The most fundamental factor in a subject's structuration is the relationship between the subject and the Other. All of the psychic mechanisms of an individual, the mirror stage, language, defence mechanisms, identification, organization of partial drives, experiences of lack, and sinthome is structured via the fundamental relationship. In order to study this dynamic comprehensively, the narrative analyses of professional musicians, pianists and violinists who began their education at an early age were conducted. The reasons behind selecting this population are (1) music's inherent nature of containing a language-like structure that is also rich in the imaginary aspect, (2) the voice being an invocatory drive, (3) music and the instrument being a condensed object and relationship between the teacher and the student being intense, and (4) inclusion of the experiences of the stage. These qualities are considered a suitable representation of the relationship between the subject and the Other with various mechanisms. At the end of the analysis that was conducted in alliance with Polkinghorne's analysis of narratives, five main sections emerged: (1) They Were Always There, (2) Encounter, (3) That Precious Other, (4) The Dark Side / The Object That Takes It All, and (5) The Reward / The Object That Gives You All.