Şizofreni hastalarında nötrofil lenfosit, platelet lenfosit, monosit lenfosit oranları ve sistemik immün inflamasyon indeksinin atak ve remisyon dönemleri ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of neutrophil lymphocyte, platelet lymphocyte, monocyte lymphocyte ratios and systemic immune inflammation index in schizophrenia patients with attack and remission periods and healthy controls
  1. Tez No: 829051
  2. Yazar: CANER ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Nötrofil/ Lenfosit Oranı, Platelet/Lenfosit Oranı, Monosit/Lenfosit Oranı, Sistemik İnflamasyon İndeksi, Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi, Schizophrenia, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio, Monocyte/Lymphocyte Ratio, Systemic Inflammation Index, Systemic Inflammation Response Index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Şizofreni patofizyolojisinde sistemik inflamasyonun rolüne ilişkin olarak hemogramdan basit ve kolayca elde edilebilen inflamatuar biyobelirteçlerin değişimini araştıran çalışma sayısı azdır. Bu araştırmada amacımız şizofreni hastalarının akut alevlenme dönemlerinde ve hospitalizasyon sonrasındaki remisyon dönemlerinde hemogramdaki inflamatuar oranlar olan Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), Platelet/Lenfosit Oranı (PLR), Monosit/Lenfosit Oranı (MLR), MPV, Sistemik İnflamasyon İndeksi (SII), Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi (SIRI) parametrelerinin değişip değişmediğinin saptanmasıdır. YÖNTEM: Çalışmamız 2012-2022 yılları arasında ICD-10 tanı kriterlerine göre Şizofreni tanısıyla yatarak tedavi gören hastaların hemogram verilerinin hastane elektronik bilgi kayıt sistemi üzerinden taranarak çalışma ölçütlerine uyan 150 kişi retrospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Hastaların atak dönemi ve remisyon dönemi verileri sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalardan alınan kan örnekleri EDTA içeren kan tüplerine alınmıştır. Hastaların atak ve remisyon dönemleri sırasındaki hemogram sonuçları kaydedilmiştir. BULGULAR: Çalışmamızda şizofreni hastalarının akut alevlenme dönemlerinde, remisyon dönemi ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında NLR (p=0,001), MLR (p=0,045), SII (p=0,006), SIRI (p=0,001) daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamız şizofreni hastalarında akut alevlenme döneminde NLR, MLR, SII ve SIRI'nin yüksek olduğunu göstermiştir. İnflamasyon oranları, kan hücrelerinin tek başına değerlendirilmesine kıyasla aynı anda her iki immun yolağı da değerlendirme imkanı sağlamaktadır. Yeni inflamasyon oranlarından SIRI'nin şizofreni hastalarının akut alevlenme döneminde yükselmesi, hastalığın prognoz değerlendirmesine ileride katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Regarding the role of systemic inflammation in the pathophysiology of schizophrenia, there are few studies investigating the changes in inflammatory biomarkers that can be obtained simply and easily from a hemogram. Our aim in this research is to evaluate the inflammatory rates in the hemogram of schizophrenia patients during acute exacerbation periods and post-hospitalization remission periods: Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR), Monocyte/Lymphocyte Ratio (MLR), MPV, Systemic Inflammation Index (SII), It is to determine whether the Systemic Inflammation Response Index (SIRI) parameters have changed. METHOD: Our study was conducted by scanning the hemogram data of patients receiving inpatient treatment with a diagnosis of Schizophrenia according to ICD-10 diagnostic criteria between 2012 and 2022 through the hospital electronic information record system and retrospectively examining 150 people who met the study criteria. The attack period and remission period data of the patients were compared with the healthy control group. Blood samples from all patients included in the study were collected in blood tubes containing EDTA. The patients' hemogram results during attack and remission periods were recorded. RESULTS: In our study, NLR (p=0.001), MLR (p=0.045), SII (p=0.006), and SIRI (p=0.001) were found to be higher in the acute exacerbation periods of schizophrenia patients compared to the remission period and the control group. CONCLUSION: Our study showed that NLR, MLR, SII, and SIRI were high in schizophrenia patients during the acute exacerbation period. Inflammation rates provide the opportunity to evaluate both immune pathways simultaneously, compared to evaluating blood cells alone. The increase of SIRI, one of the new inflammation rates, during the acute exacerbation period of schizophrenia patients, may contribute to the prognosis evaluation of the disease in the future.