Developing a guideline for color designing suitable to autonomous vehicles
Otonom araçlara uygun renk tasarımları için kılavuz geliştirme
- Tez No: 829073
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: pigment dispersiyonu, akrilik sonkat boyalar, renk eşleme, LiDAR saptama, pigment dispersion, acrylic topcoats, color matching, LiDAR detection
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, araç özerkliğinin talep edildiği otomotiv endüstrisi için renk tasarımlarını ele almaktadır. LiDAR (Işık Algılama ve Mesafe Belirleme) teknolojisi nesneleri algılama, sınıflandırma ve tanıma, güvenli ve verimli sürüş kararları verme konusunda çeşitli teknolojiler arasında en iyi alternatif olarak gösterilmektedir. LiDAR üniteleri çevreye yaydığı 905nm dalgaboyundaki yakın kızılötesi (NIR) ışığın çevredeki yüzeylerden yansıyan kısmını algılar. Bu çalışma ile LiDAR ile saptanabilen otomotiv sonkatlarına renk vermek için fonksiyonel pigmentlerin akrilik dispersiyonları formüle edilmiştir. Dispersiyon işlemi öncesinde fonksiyonel pigmentlerin tanecik yüzey yükleri kalitatif olarak belirlenmiş, bu doğrultuda uygun ıslatıcı ajan seçimi yapılmıştır. Pigment dispersiyonlarının stabilitesi doğrulandıktan sonra belirli miktarlarda kullanılan dispersiyonlar ile, 35µm sonkat kuru film kalınlığında opaklık elde edilecek şekilde RAL 841-GL renk kartelasındaki RAL 9011 (Grafit siyahı), RAL 5017 (Trafik mavisi) ve RAL 5015 (Gök mavisi) konvansiyonel boyalarla aynı renk LiDAR-saptanabilir yenilikçi boyalar formüle edilmiştir. Pnömatik sprey uygulanabilirliklerini desteklemek amacıyla konvansiyonel ve yenilikçi yaş boyaların akış karakteristikleri karşılaştırılmıştır. Çelik yüzey üzerine beyaz epoksi astar ve akrilik sonkattan oluşan kaplama gamı için renk, parlaklık, pusluluk ve görüntü belirginliği değerleri incelenmiştir. Yenilikçi kaplamaların toplam renk farkı RAL 9011, RAL 5017 ve RAL 5015 için sırasıyla 0,11, 0,52 ve 0,26 olarak sonuçlanmış, UV-Vis-NIR spektrumları analiz edildiğinde yenilikçi kaplamalarla her üç renk için de 905nm dalgaboyunda yansıtıcılık artışı gözlenmiştir. LiDAR ünitesine normal, normal açıya göre 10° ve 35° açılarda, LiDAR ünitesinin 200m ilerisine konumlandırılan kaplamalar ile oval araç yüzeyleri de simüle edilerek uzun menzilli ölçümler yapılmış, yenilikçi kaplamaların üstün LiDAR saptanabilirliği ile çalışma amacına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study deals with the color designing for automotive industry where vehicle autonomy is demanded. Among various technologies, Light Detection and Ranging (LiDAR) is postulated as the best alternative to detect, classify, and recognize objects, and make safe and efficient driving decisions. It emits near-infrared (NIR) light at 905nm and detects the reflected portion of this light from the surrounding surfaces. Acrylic dispersions of functional pigments were formulated to impart color to LiDAR-detectable automotive topcoats. The surface charges of individual pigment particles were qualitatively determined prior to dispersion process and dispersant selection was made by taking into consideration the observed charges. Stability of designed dispersions was tested, and the dispersions were used in certain amounts to formulate LiDAR-detectable acrylic topcoats were matched to RAL colors that ensure adequate opacity at the topcoat dry film thickness of 35µm. RAL 9011 (Graphite black), RAL 5017 (Traffic blue) and RAL 5015 (Sky blue) from the RAL 841-GL color chart were the studied colors. Flow characteristics of designed fresh paints were contrasted to those of conventional fresh paints to suggest their pneumatic spray application. The color, gloss, haze, and distinctness of image (DoI) values of coating stacks comprised of a white epoxy primer and an acrylic topcoat colored either with ordinary or functional pigments on steel substrates were evaluated. Total color difference of innovative coatings from RAL 9011, RAL 5017 and RAL 5015 was obtained as 0.11, 0.52, and 0.26, respectively. The reflectivity at 905nm was increased for all three colors with the innovative formulations as UV-Vis-NIR spectra were analyzed. A long-range detection was achieved positioning the color samples 200m ahead of the LiDAR unit at an angle that was normal to the LiDAR unit, at a 10° angle relative to the normal angle, and at a 35° angle relative to the normal angle to mimic the non-flat surfaces of vehicles. Superior detection of innovative coatings supported the aim of the study.