İç mimarlık birinci yıl eğitim planları üzerine nicel bir araştırma
A quantitative research on interior architecture first year educational plans
- Tez No: 800532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN SEÇİL MELİKOĞLU EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık Eğitimi, Birinci Sınıf Tasarım Eğitimi, Tasarlama Eylemi, Yaratıcılık, Interior Architecture Education, First Year Design Education, Design Action, Creativity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İç mimarlık terimi, özellikle 20. yüzyılda literatürde kullanılmaya başlanmıştır. İç mimarlık, kullanıcıların mekandaki ihtiyaçlarını fiziksel, psikolojik ve sosyolojik açıdan çözümler üreten bir meslek dalı olmuştur. Doğru planlama ve uygulama ile iç mimari, bir mekana güzellik ve konfor getiren bir meslektir. İç mimarlık eğitiminde öğrencilerin, bir iç mekanın renk, doku ve mobilya gibi farklı unsurları arasındaki ilişkiyi ve bunların estetik açıdan hoş ve işlevsel bir ortam yaratmak için nasıl kullanılabileceğini anlamaları önemlidir. İç mimarlık eğitimi ile öğrencilere çevreleri hakkında eleştirel düşünmeleri ve yaratıcı becerilerini kullanarak mekanın amacına uygun mekanlar tasarlamaları öğretilir. Öğrenciler, bir iç mekanın farklı unsurlarını ve bunların bir arada nasıl kullanılabileceğini öğrenirler. İç mimarlık eğitim ve meslek kültürü bağlamında bir dönüşüm süreci yaşamıştır. İç mimarlık eğitimi veren eğitim kurumlarının amaçları, bilgi organizasyonunu sağlamak ve paylaşımını yaparak daha formel bir yapı oluşturmaktır. Türkiye'de iç mimarlık eğitiminin temellerinin atıldığı yıllarda Alman ve Fransız ekolünün hakim olduğu söylenebilir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite'sinde Fransız ekolü hakimken, Marmara Üniversitesi'nde Alman Bauhaus ekolü hakimdir. Bu durum temellerin atıldığı o yıllarda dahi eğitim anlayışında farklılıklar olduğunu gözler önüne sermektedir. Türkiye'de İç Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri olarak iki alanda tasarım eğitimi dört yılda gerçekleşmektedir. İç mimarlık eğitiminde“yaratıcı düşünme”kavramı ön plana çıkmaktadır. Yaratıcı düşüncenin geliştirilmesi için yaparak öğrenme, eleştirel düşünme ve görsel iletişim gibi becerilerin geliştirilmesi gerektiği tartışılmaktadır. İç mimarlık eğitimi alan birinci yıl öğrencileri yaratıcı düşüncenin önemini kavrama aşamasındalardır. Öğrenciler birinci yılda kazandıkları yaratıcı düşünme yetisini öğrencilik ve meslek hayatları boyunca kullanmaktadırlar. Bu açıdan birinci yıl iç mimarlık eğitimi yaratıcı düşünmenin geliştirildiği bir ara eşik olarak önemlidir. Öğrenciler lisans öncesi eğitim hayatlarında kazanmış olmaları gereken bir beceri, yeti ve anlayışın kazanılmamış olması, lisans eğitimini etkilemektedir. Türkiye'de bazı okullar birinci yıl tasarım eğitiminde uygulama alanının üzerinde dururken, bazı kurumlar teorik alanlara önem vermektedir. İç mimarlık eğitimi her iki alanın kendi içerisinde getirdiği gereklilikleri, eş zamanlı olarak kazanılması gerekmektedir. Ülkemizde iç mimarlıkta birinci sınıf eğitiminde tasarımın temellerinin öğrencilere aktarıldığı uygulamalı tasarım derslerine dayanmaktadır. Bu kapsamda yaratıcı düşünce ve yaparak öğrenme derslerin temel dayanağını oluşturmaktadır. Bu bilgiler ışığında tez çalışmasının amacı birinci yıl iç mimarlık eğitiminin öneminin vurgulanması yönündedir. Araştırma kapsamında Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 86 iç mimarlık eğitimi veren okuldan ve bölümden 20 tanesi seçilerek birinci yıl eğitim planları incelenmiştir. Örneklem grubuna dahil edilen bölümler iki seçim kriteri üzerinden belirlenmiştir. Öncelikle 2022 ÖSYM kılavuzu temel alınarak eşit ağırlık ve sayısal puan türlerinden öğrenci kabul eden bölümler belirlenmiş, ardından bu bölümlerin açılış tarihlerine göre sıralama yaparak 2012 yılı ve öncesi açılan okullardan ilk 10 tanesi seçilerek örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırma metodolojisi nicel analizlere dayandırılarak iç mimarlık birinci sınıf eğitim planları üzerinden gerçekleştirilmiştir. İç mimarlık birinci sınıf eğitim planlarını oluşturan ders grupları, AKTS ve ders saati değerleri ile içerikleri incelenerek analiz edilmiştir. Araştırmanın her iki aşamasında da birinci sınıf iç mimarlık eğitim planlarındaki çalışmalara yer veren, yayını durdurulmamış ve en az bir yıl süreyle yayınlanan kaynaklardan yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analiz yönüyle incelenmiştir ve veriler tablolar aracılığıyla ortaya konmuştur. Bu çalışma ile iç mimarlık eğitiminin en önemli eşiğini oluşturan birinci sınıfın ülkemizde nasıl planlandığını anlayarak gelecekte özellikli bir birinci sınıf eğitim müfredatının oluşturulması için veriler ortaya konulmuştur. Bununla birlikte tez çalışması yaratıcılık, görsel düşünme, eleştirel düşünme, iletişim gibi tasarım eğitiminin temelini oluşturan bileşenlerin tasarımla daha önce ilişkilenmemiş öğrencilerle buluşmasına imkan veren eğitim planlarının geliştirilmesi açısından da faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The term interior architecture began to be used in the literature, especially in the 20th century. Interior architecture has been a profession that produces physical, psychological and sociological solutions to the needs of the users in the space. With the right planning and implementation, interior architecture is a profession that brings beauty and comfort to a space. In interior design education, it is important for students to understand the relationship between the different elements of an interior, such as color, texture and furniture, and how these can be used to create an aesthetically pleasing and functional environment.With interior architecture education, students are taught to think critically about their environment and to design spaces suitable for the purpose of the space by using their creative skills. Students learn about the different elements of an interior and how they can be used together. Interior Architecture has experienced a transformation process in the context of education and professional culture. The aims of educational institutions providing interior architecture education are to organize and share information to create a more formal structure. It can be said that in the years when the foundations of interior architecture education were laid in Turkey, German and French ecoles were dominant.While the French ecole is dominant at Mimar Sinan Fine Arts University, the German Bauhaus ecole is dominant at Marmara University. This situation reveals that there are differences in the understanding of education even in those years when the foundations were laid. In Turkey, design education takes place in four years in two fields as Interior Architecture and Interior Architecture and Environmental Design Departments. The concept of“creative thinking”comes to the fore in interior architecture education.It is discussed that skills such as learning by doing, critical thinking and visual communication should be developed for the development of creative thinking. First year students of interior architecture are at the stage of comprehending the importance of creative thinking. The students used the creative thinking ability they gained in the first year throughout their student and professional lives. In this respect, first year interior architecture education is important as an intermediate threshold where creative thinking is developed. The fact that students have not acquired a skill, ability and understanding that they should have gained in their pre-license education lives affects undergraduate education. While some schools in Turkey emphasize the application area in the first year design education, some institutions give importance to theoretical areas. Interior architecture education needs to be acquired simultaneously with the requirements of both fields. In our country, it is based on applied design courses in which the basics of design are transferred to the students in the first-year education in interior architecture. In this context, creative thinking and learning by doing form the basis of the courses. In the light of this information, the aim of the thesis is to emphasize the importance of interior architecture education in the first year. Within the scope of the research, 20 of the 86 interior architecture schools and departments in Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus were selected and their first year education plans were examined. The sections included in the sample group were determined based on two selection criteria. First of all, departments that accept students from equal weight and numerical score types were determined based on the 2022 ÖSYM guideline, then a sample group was formed by selecting the first 10 schools opened in 2012 and before, by sorting according to the opening dates of these departments. The research methodology was based on quantitative analysis and was carried out on interior architecture first-class education plans. The course groups that make up the first-year interior architecture education plans have been analyzed by examining the values and contents of the ECTS and course hours. In both phases of the research, the sources that included the studies in the first year interior architecture education plans, which were not stopped and published for at least one year, were used. The findings were examined in terms of descriptive analysis and the data were presented through tables. With this study, by understanding how the first year, which is the most important threshold of interior architecture education, is planned in our country, data for the creation of a special first year education curriculum in the future are presented. In addition to this, it is thought that the thesis work will also be beneficial in terms of developing educational plans that allow the components that form the basis of design education such as creativity, visual thinking, critical thinking and communication to meet with students who have not been associated with design before.