İsmâiliye'nin Kur'an algısı
Perception of the Qur'an in Ismailiyya
- Tez No: 829143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Vahîy, Te'vîl, Batın, Zahir, Qur'an, Revelation, Ta'wil, Batin, Zahir
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İsmâiliye, imâmet anlayışının merkeze alındığı bir din tasavvuru oluşturmuştur. Gerek Hz. Muhammed'in gerek ona indirilen vahyin gerekse bir metin olarak Kur'an'ın konumu da ilk olarak bu anlayışın gölgesinde şekillenmiştir. Ayrıca tarihsel zemin içerisinde farklı kollara ayrılan İsmâilîler yine pek çok farklı ekollerle de temasa geçmiştir. Bunların içerisinde ise en dikkat çekici olanı Yeni Eflatunculuk olmuştur. Bu durum İsmâiliye'nin zihin kodlarını anlarken göz önünde bulundurulması gereken çerçeveyi ortaya koymaktadır. İlk İsmâilîler, imâmet anlayışıyla doğal olarak siyâsî bir yapı ortaya koyduğundan dolayı sınırları içerisinde yaşadıkları merkezî yönetimlerin tepki ve tâkîbâtlarına maruz kalmışlardır. Böylesi bir durum doğal olarak gizli ve sembolik bir dil geliştirmelerine yol açmıştır. Esasen Kur'an'ın anlaşılmasında derunî/bâtınî manalar arama işi (te'vîl) bizâtihi kendilerine ait olmasa da kendi toplumsal yapılarını muhafaza edebilmek için ortaya koydukları te'vîl merkezli söylemler Bâtınîler olarak nitelendirilmelerine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ismailiyya has created a religious conception in which the understanding of imamate is centered. The position of the Prophet Muhammad, the revelation revealed to him, and the Qur'an as a text were first shaped in the shadow of this understanding. In addition, the Ismailis, who were divided into different branches within the historical ground, came into contact with many different schools. Among them, the most striking one was Neoplatonism. This situation reveals the framework that should be considered while understanding the mind codes of Ismailiyya. Obviously, the First Ismailis were exposed to the reactions and prosecutions of the central governments they lived within their borders, since they naturally revealed a political structure with the understanding of imamate. Such a situation naturally led them to develop a secret and symbolic language. In fact, although the task of searching for inner meanings (ta'wil) in understanding the Qur'an does not belong to them per se, the ta'wil-centered discourses they put forward in order to preserve their own social structure caused them to be described as esoterics.