Bâtınîlik'te nübüvvet anlayışı
The concept of prophetic in al-Batiniyyah
  1. Tez No: 549648
  2. Yazar: SARA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bâtıniyye, İsmâiliyye, Nübüvvet, Zâhir, Bâtın, Velâyet, İmâmet, Te'vil, Batiniyya, Ismailiyya, prophethood, evident, sealed, custody, imamat, ta'wil
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnanç konuları arasında önemli bir yere sahip olan nübüvvet, Bâtıniyye tarafından farklı şekilde değerlendirilmiştir. İslam âlemi tarafından kabul edilen ve Kur'ân ayeti ile de desteklenen peygamberliğin Hz. Muhammed ile son bulduğu inancı, İmamiyye Şiası'nın kollarından biri olan Bâtıniyye/İsmâiliyye tarafından kabul edilmemiştir. Hz. Muhammed'in (s.a.v) aksine Muhammed b. İsmâil'in son peygamber olduğunu iddia eden Bâtınîler, nübüvvetin velâyet makamıyla devam ettiğini savunmuş ve bütün görüş ve düşüncelerini bu inanç sistemi üzerine kurmuştur. Tezin amacı; İslamî düşünce içerisinde kabul edilen nübüvvet müessesesinin, Bâtınîlerin yapmış olduğu bâtınî yorumlarla nasıl değişikliğe uğradığını ve nübüvvetteki bu değişikliğin Bâtınîlik'teki diğer görüş ve düşünceleri nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, tez de Bâtınîlerin nübüvvet anlayışı ile doğrudan veyahut dolaylı bir şekilde bağlantısı olan diğer itikadî görüşleri de işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Prophethood that has an important position among belief issues was evaluated in a different way by Batiniyya. Belief ended prophesying with Saint Mohammed is accepted by Batiniyya/Ismailiyya that is one of arms of the Imamiyya Shia. Batiniyya claimed that is last prophet of Mohammed b. İsmail rather Saint Mohammed argued that continued prophethood with custody authority and founded all views and opinions on this belief. The aim of the thesis is to prove how changed establishment of the prophethood accepted in Islamic thought with batini reviews has done Batini's and how affects this change in prophethood other opinions and thoughts in Batiniyya. Also, in this thesis, it is processed other faith views linked directly or indirectly with prophethood understanding of the batini's.