Koroner arter hastalığı olup izole yan dal lezyonu olan hastaların medikal tedavi ile takip sonuçları
  1. Tez No: 829291
  2. Yazar: MEHMET ALİ MAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Optus marjinal arter, Koroner arter yan dal, Coronary artery disease, Optus marginal artery, Coronary artery side branch
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. Ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Koroner Arter Hastalığı (KAH), hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin temel sebeplerinden biri olup, küresel insan nüfüsunu etkileyen önemli bir kardiyovasküler hastalıktır. Yaptığımız çalışmada koroner arter hastalığı olup izole yan dal lezyonu olan hastaların yönetiminde operatörlerin medikal tedavi mi yoksa girişimsel tedavi mi ikilemini ortadan kaldırmayı amaçlamaktayız. Çalışmamızda hastaların medikal tedavi ile takip sonuçlarını değerlendirdik. Yöntem:Ocak 2020 ile Temmuz 2023 arasında Trabzon Ahi Evren EAH'nde yapılan tüm koroner anjiografi hastalar retrospektif olarak incelendi. KAH olup koroner arter yan dallarında(osteal, proksimal, mid, distal) izole anlamlı (≥%50) lezyonu olan hastalardan ortalama 4 yıl içinde 2 kez anjio olmuş hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik özellikleri telefon görüşmeleri ile elde edilen bilgilerle kayıt edildi. Bulgular:Hastalar medikal tedavi altında koroner yan dal lezyonu artanlar ve artmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bu çalışmaya dahil edilen 400 hastanın 332' sinde medikal tedavi altında koroner lezyonlarında ilerleme görülmedi. İki grup arasındademografik verilerin, kan parametrelerinin, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik parametrelerin karşılaştırılması sonucunda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Bu hastaların anjiografik değerlerinin karşılaştılıması sonucunda; birinci anjiografideki yan dal damar çapı (p=0,012), yan dal darlık yüzdesi (p=0,001), her iki anjiografi arasında geçen süre (p=0,049), optus marjinal 1 osteal lezyonu (p=0,018) ve optus marjinal 2 osteal lezyonu (p=0,027) iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç:Bu çalışmada,tüm hastalarda medikal tedavi altında koroner arter hastalığı olup izole koroner arter yan dal lezyonu olan hastaların koroner yan dal lezyonlarında ilerleme düşük oranda çıkmıştır. Bu bulgu, bu hastaların girişimsel tedavi yerine öncelikle medikal tedavi ile takip edilebileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Coronary Artery Disease (CAD) is one of the main causes of death in both developed and developing countries and is a major cardiovascular disease affecting the global human population. In our study, we aim to eliminate the dilemma of operators regarding medical treatment or interventional treatment in the management of patients with coronary artery disease and isolated side branch lesions. In our study, we evaluated the medical treatment and follow-up results of the patients. Method: All coronary angiography patients performed at Trabzon Ahi Evren EAH between January 2020 and July 2023 were examined retrospectively. Patients with CAD and isolated significant (≥50%) lesions in the coronary artery side branches (osteal, proximal, mid, distal) who underwent angiography twice within an average of 4 years were included in the study. The clinical characteristics of the patients were recorded with the information obtained through telephone interviews. Results: Patients were divided into two groups: those whose coronary side branch lesions increased under medical treatment and those whose coronary side branch lesions did not increase. There was no progression of coronary lesions under medical treatment in 332 of the 400 patients included in this study. No statistically significant difference was found between the two groups as a result of comparing demographic data, blood parameters, electrocardiographic and echocardiographic parameters. As a result of comparing the angiographic values of these patients; Side branch vessel diameter in the first angiography (p=0.012), percentage of side branch stenosis (p=0.001), time between both angiographies (p=0.049), optus marginal 1 osteal lesion (p=0.018) and optus marginal 2 osteal lesion. (p=0.027) was found to be statistically significant between the two groups. Conclusion: In this study, in all patients with coronary artery disease under medical treatment and isolated coronary artery side branch lesions, the progression of coronary side branch lesions was low. This finding supports that these patients can be followed primarily with medical treatment instead of interventional treatment.