Suspension bridges for railed transit system
Raylı taşıma için asma köprüler
  1. Tez No: 82933
  2. Yazar: ERDEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH S. TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Raylı Asma Köprü, Geometrik Olarak Doğrusal Olmayan Davranış, Teğetsel Rijitlik Matrisi. Rüzgar, Deprem, Railed Suspension Bridge, Geometric Nonlinearity, Tangent Stiffness Matrix, Wind, Earthquake
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
ÖZET RAYLI TAŞIMA İÇİN ASMA KÖPRÜLER Bu çalışmada, asma köprülerin tarihsel bir perspektif içerisinde gelişimi, teorik gelişim de dahil edilerek anlatılmıştır. Asma köprü teorilerinin kısaca anlatımının ardından, düzlem kafes düzlem çerçeve ve uzay kafes elemanlarına ait teğetsel rijitlik matrisleri ve Yük Artımı Tekniği, Newton-Raphson İterasyon Metodu, Değiştirilmiş Newton-Raphson İterasyon Metodu ve Kompozit İterasyon ve Yük Artımı Metodu analiz metodları olarak detaylı bir biçimde anlatılmıştır. Köprünün analizinde kullanılan LUSAS paket programının doğrusal olmayan analiz opsiyonlan kısaca anlatılmıştır. Genel analiz ve boyutlandırma esaslarının yam sıra rüzgar ve depremin köprü üzerindeki etkileri belirtilmiştir. Üçüncü Boğaz geçişi olarak raylı asma köprüsü hesaplan bazı detayları ile birlikte gösterilmiştir. Bu köprü, yalnızca metro araçlarına geçit vereceği için İstanbul'daki trafik sorununa en uygun çözüm olacaktır. Bu köprünün analizi LUSAS yazılımında Newton- Raphson İteratasyon Metodu kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
sv ABSTRACT SUSPENSION BRIDGES FOR RAILED TRANSIT SYSTEM In this study, a historical review of suspension bridges, including development in theory is presented. A brief discussion of the suspension bridge theories is followed by the tangent stiffness matrices for plane truss, plane frame and space truss members, and the detailed explanations of the analyses procedures, including Incremental Load Technique, Newton-Raphson Iterative Scheme, Modified Newton-Raphson Iterative Scheme and Mixed Procedure. A summary of the nonlinear solution options of the LUSAS package program that have been used in the analysis is also included. The design criteria of wind and earthquake effects on the bridge as well as the general design principles have been described. A railed suspension bridge design for the third crossing of the Bosphorus Strait is outlined in some details. The bridge will allow for only the metro vehicles. Therefore, it will be the most effective solution for the traffic congestion problem in Istanbul. The analysis is handled by the LUSAS package program utilising the Newton-Raphson Iterative Scheme option.