Laser asisted photorefractive correction surgery
Laser destekli fotorefraktif düzeltim cerrahisi
- Tez No: 82937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: fotorefraktif, LASIK, excimer, Snellen abağı, kornea topografisi, Photorefractive, LASIK, Excimer, Snellen chart, corneal topography
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
LASER DESTEKLİ FOTOREFRAKTIF DÜZELTİM CERRAHİSİ ÖZET 6.4 eV foton enerjisi ile korneayı katman katman buharlaştırarak kaldıran ArF (Argon Florür) excimer laseri göz cerrahisinde miyopi, hiepmetropi ve astigmatizm sağaltımmda kullanılmaktadır. Kornea üzerinde merkezi olarak yapılan kaldırma işlemi, korneayı düzleştirerek miyopiyi, çevresel olaral yapılan kaldırma işlemi ise, korneanın eğriliğini arttırarak hipermetropiyi düzeltmektedir. ArF excimer laser sistemi ile biçimini kornea üzerine kopyalayan bir şablon yardımıyla hipermetropi ve astigmatizm de sağaltılmaktadır. LASDC korneadan bir kapak açılıp laser demeti ile stroma üzerinde yapılan excimer fotorefraktif (ışık kırılması) düzeltim cerrahisi ile gerçekleşir. Bu tez çalışmasında istanbul'da Dünya Göz Hastanesi'nde bulunan SVS Apex Plus laser sistemi ile, örnek 19 çift göz üzerinde yapılan operasyonların öncesinde ve sonrasında alman kornea topografileri ve Snellen abaklan değerlendirilmiştir. Bazı sapmalara rağmen Avrupa ve ABD'de yapılan operasyonların sonuçlarına benzer sonuçlar bulunmuştur. Göz bozukluğunun ±1 diyoptri içinde sağaltılması ve 1 Snellen çizgisi yitimi, keratokonus ve görüşte buğulanma oluşmaması olarak kabul edilen basan kriterlerine göre, operasyon sonrası ortalama 5.3'cü haftada, operasyonun genel başarısı %60.5 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
LASER ASSISTED PHOTOREFRACTIVE CORRECTION SURGERY ABSTRACT By photoablating the corneal layers with 6.4 e.v.(electron volt) photon energy, the ArF (Argon Fluoride) excimer laser corrects for myopia, hyperopia and astigmatism. Central photoablations flatten the cornea thus correcting for myopia while peripheral photoablations correct for hyperopia by steepening the cornea.Hyperopia and astigmatism are corrected by the Summit SVS Apex Plus ArF excimer laser system with the help of a mask where the beam replicates the mask shape onto the cornea. LASIK is a double surgical procedure involving cutting of a corneal flap and an excimer photorefractive procedure where the beam is delivered into the stroma. Both pre and post-operative corneal topographies and Snellen charts from a study group consisting of 38 eyes have been used for the evaluation of the laser system and the operations at Dünya Göz Hastanesi. Except for some deviations,the results fall in agreement with those in European and American studies. If the criteria for the success rate are: being within ± 1 D.(diopter) of emmetropia, within 1 Snellen line loss, no induced Keratoconus and no blur, then 60.5 percent of the eyes were successful at 5.3 weeks average post surgery.