PRK ve FS-lasık yapılan hastalarda koroid kalınlığı ve koroidal vasküler indeksin değerlendirilmesi
Evaluation of choroidal thickness and coroidal vascular index in PRK and FS-lasik patients
  1. Tez No: 797804
  2. Yazar: SEFA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PRK, FS-LASIK, Koroid vasküler indeks, Koroid Kalınlığı, PRK, FS-LASIK, Choroidal vascularity index, Choroidal Thickness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Fotorefraktif keratektomi (PRK) ve Femtosaniye yardımlı lazer in situ keratomileusis (FS-LASIK) uygulanan gözlerde koroid kalınlığı ve koroid vasküler indeks (KVİ) değişimlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: PRK ve FS-LASIK uygulanan hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Preoperatif dönem ve postoperatif yedinci günlerdeki refraktif değerleri, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ile göz içi basıncı (GİB) değerleri incelendi. Preoperatif dönemde, postoperatif birinci ve yedinci günlerde fovea merkezini içerecek şekilde çekilen EDI-OKT görüntüleri incelenerek subfoveal koroid kalınlığı (SFKK), subfoveal ve submaküler KVİ verileri değerlendirildi. İstatistiksel analizler Jamovi (Version 2.3.24.0) ve JASP (Version 0.17.1) programları ile yapıldı, anlamlılık düzeyi 0.05 (p-değeri) olarak dikkate alındı. Bulgular: Çalışmaya 70 hastanın sağ gözü dahil edildi (32 FS-LASIK 38 PRK). Preoperatif dönemde sferik, silendirik ve sferik eşdeğer FS-LASIK grubunda PRK'ya göre daha yüksekken (sırasıyla (p=0.016, p=0.009, p0.05). FS-LASIK ve PRK grubunda preoperatif döneme göre postoperatif 1.günde SFKK'da ve subfoveal KVİ'de istatistiksel olarak anlamlı artış görüldü (her biri için p0.05). Sonuç: Postoperatif 1.günde her iki grupta da SFKK'da ve KVİ'de artış saptadık. Bunun sebebi cerrahi sonrası artan inflamatuar yanıt ve vasküler geçirgenlik olabilir. Ayrıca FS-LASIK grubunda, vakum aşamasında koroidin mekanik olarak gerilmesi ve GİB'deki geçici artış da bu yükselmeye katkı sağlamış olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the changes of the choroidal thickness and choroidal vascularity index (CVI) in the eyes which underwent photorefractive keratectomy (PRK) and femtosecond laser-assisted laser in situ keratomileusis (FS-LASIK). Materials and Methods: The chart files of patients who underwent PRK and FS-LASIK were reviewed retrospectively. Refractive values, best corrected visual acuity (BCVA) and intraocular pressure (IOP) values in the preoperative period and postoperative 7th days were analyzed. Subfoveal choroidal thickness (SFCT), subfoveal and submacular CVI data were assessed by EDI-OCT images which were taken in the preoperative period and postoperative 1st and 7th days including the center of fovea. The statistical analyses have been carried out with Jamovi (Version 2.3.24.0) and JASP (Version 0.17.1) and a p value less than 0.05 was considered to be statistically significant. Results: The right eyes of 70 patients were included in the study (32 FS LASIK 38 PRK). While spherical, cylindrical and spherical equivalent values in FS-LASIK group were higher than in PRK group in the preoperative period (respectively p=0.016, p=0.009, p0.05). There was a statistically significant increase in SFCT and subfoveal CVI on the postoperative 1st day compared to the preoperative period in the FS-LASIK and PRK groups (p0.05). Conclusion: We found an increase in SFCT and CVI in both groups on postoperative first day. This may be due to increased inflammatory response and vascular permeability after surgery. In addition, mechanical stretching of the choroid during the suction phase and the temporary increase in IOP may have contributed to this increase in the FS-LASIK group.