Metronidazol içeren hidrojellerin formülasyonlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Preparation and evaluation of metronidazole containing hydrogel formulation
  1. Tez No: 829393
  2. Yazar: ZEYNAB AZARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DEVRİM GÖKBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel Vajinoz, Hidrojel, Metronidazol, Vajinal Veriliş, Bacterial Vaginosis, Hydrogel, Metronidazole, Vaginal Delivery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Vajinal ilaç uygulamalarında karşılaşılan iki temel zorluk bulunmaktadır. Birincisi, vajinanın koruyucu mekanizmaları nedeniyle fizyolojik koşulların neden olduğu sınırlı temas süresidir. İkinci zorluk, hasta uyumudur. Merhemler ve insertler gibi geleneksel vajinal dozaj formları hastalarda rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu çalışmada Bakteriyel vajinoz tedavisinde kullanılmak üzere metronidazol içeren hidrojel formülasyonları hazırlanmış ve değerlendirilmiştir. Metronidazol içeren hidrojeller hidroksietil selüloz ve sodyum aljinat gibi doğal polimerler kullanılarak hazırlanmıştır. Bu polimerlerin aynı zamanda mukoadhezif özelliğe sahip olmasının hazırlanan hidrojellerin vajinadaki kalış süresini uzatarak tedavinin etkinliğini artıracağı düşünülmektedir. Hazırlanan hidrojel formülasyonlarında reolojik özelliklerin belirlenmesi, pH ölçümü, yayılabilirlik, etkin madde miktar tayini, çözünme hızı, mekanik özelliklerin belirlenmesi ve stabilite gibi in vitro karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; Bakteriyel vajinoz tedavisinde metronidazol içeren hidrojel formülasyonlarının vajinal veriliş için etkin bir dozaj formu olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are two main difficulties encountered in vaginal drug administration. The first is the limited contact time caused by physiological conditions due to the protective mechanisms of the vagina. The second challenge is patient compliance. Conventional vaginal dosage forms such as ointments and inserts cause discomfort to patients. In this study, hydrogel formulations containing metronidazole were prepared and evaluated for use in the treatment of Bacterial vaginosis. Hydrogels containing metronidazole were prepared using natural polymers such as hydroxyethyl cellulose and sodium alginate. It is thought that the fact that these polymers also have mucoadhesive properties will increase the effectiveness of the treatment by prolonging the residence time of the prepared hydrogels in the vagina. In vitro characterization studies such as determination of rheological properties, pH measurement, spreadability, active substance quantification, dissolution rate, determination of mechanical properties and stability were carried out in the prepared hydrogel formulations. As a result; it has been seen that hydrogel formulations containing metronidazole can be evaluated as an effective dosage form for vaginal administration in the treatment of Bacterial vaginosis.