Kronik periodontitisli hastalarda diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %1'lik kitosan jel, diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %15 metronidazol içeren %1'lik kitosan jel ve yalnız dişataşı temizliği ve kök düzeltmesi işlemlerinin klinik .....
The Evaluation of comparative effects of scaling and root planing plus 1% chitosan gel, scaling and root planinng plus 1% chitosan gel including 15% metronidazole versus only scaling and root planning on clinical parameters in chronic .....
- Tez No: 99568
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN AKINCIBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Erişkin periodontitis/kronik periodontitis, topikal uygulamalar/topikal antibiyotik uygulamaları, kitosan, metronidazol, Chronic periodontitis/adult periodontitis, topical antibiotic applications, chitosan, metrodinazole
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ill ÖZET Yetkin, Z., Kronik periodontitisli hastalarda diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %1' lik kitosan jel, diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %15 metronidazol içeren % 1' lik kitosan jel ve yalnız diştaşı temizliği ve kök düzeltmesinin klinik parametreler üzerindeki etkisinin karşılaştırmalı incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Bu çalışmanın amacı kronik periodontitisli hastalarda %1' lik kitosan jel ve diştaşı temizliği-kök düzeltmesi, %15 lik metronidazol içeren %1' lik kitosan jel ile diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile yalnız diştaşı temizliği-kök düzeltmesi işlemlerinin 6 aylık dönemde klinik parametreler üzerine etkisini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Onbeş kronik periodontitisli hastanın 141 dişi çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesinde ve tedavinin başlamasını takip eden 6., 12. ve 24. haftalarda kaydedilen cep derinliği (CD), dişeti çekilme miktarı (DEÇ), klinik ataçman kaybı (KAK), plak indeksi (PI), gingival indeks(GI), kanama zamanı indeksi (KZİ) ölçümleri istatistiksel olarak değerlendirildi. Hastalar rasgele diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %1' lik kitosan jel (T1), diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi ile %15 metronidazol içeren % 1' lik kitosan jel (T2) ve yalnız diştaşı temizliği ve kök düzeltmesi (K) gruplarına ayrıldılar. Test gruplarına bir hafta ara ile iki kez jel uygulaması yapıldı ve ölçümler ikinci hafta temel alınarak belirlendi, istatistiksel değerlendirme sonucunda tüm parametrelerde zaman içinde anlamlı bir azalma görüldü (p=0,000). Gruplar arası farklılık DEÇ ve KAK değerlerinde herhangi bir zaman diliminde anlamlı bulunmazken; Gl' de 24. haftada en fazla azalma K grubunda; KZİ' de 6. haftada (çoktan aza doğru) T1, T2 ve K' da; Pl' de 6. haftada yalnız test grupları arasında anlamlı olan T2 ve T1 sırasıyla belirlenen ve CD' nde de 6. haftada T2, T1 ve K sırasıyla oluşan bir azalma tesbit edildi (p=0,000). Kronik periodontitis tedavisinde kitosan jelin tek başına ve periodontopatojenlere etkin bir antibiyotik ile beraber kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yetkin Z., The evaluation of the comparative effects of scaling and root planing plus 1% chitosan gel, scaling and root planing plus 1% chitosan gel including 15% metronidazole versus only scaling and root planing on clinical parameters in chronic periodontitis patients in a 6 months period. Hacettepe Universty, Health Sciences Institute, PhD Thesis in Periodontology, Ankara, 2001. The aim of this study is to evaluate the effects of scaling and root planing plus 1% chitosan gel, scaling and root planing plus 1% chitosan gel including 15% metronidazole and only scaling and root planing on clinical parameters in chronic periodontitis patients. 141 teeth of 15 patients with chronic periodontitis were included in the study. In the pre- and post-treatment period, the probing depth (PD), the amount of gingival recession (GR), clinical attachment loss (CAL), plaque index (PI), gingival index (Gl) and gingival bleeding time index (GBTI) measurements were recorded in the baseline, and 6th, 12th and 24th week. Patients were randomly divided into groups requiring scaling and root planing plus chitosan gel (T1) and scaling and root planing plus metrodinazole-chitosan gel combination (T2) and only scaling root planing (K). Gels were applied twice to test groups before and after a week period and the measurements were recorded on the second week. This period was taken at the baseline for the measurements. As a result of statistical evaluation, all the parameters indicated a meaningful reduction in time (p=0.000). The difference among the groups were not found significant in the GR and CAL values in any time duration. The most reduction in Gl scores was seen in the K group in the 24. week. GBTI scores were reduced gradually in scaling and root planing plus chitosan gel (T1) and scaling and root planing plus metrodinazole-chitosan gel combination (T2) and only scaling and root planing (K) in the 6th week. The decrease in PI was significant only among the test groups scaling and root planing plus metrodinazole-chitosan gel combination (T2) and scaling and root planing plus chitosan gel (T1) gradually in the 6th week. The statistically important reduction in the PD values in scaling and root planing plus metrodinazole-chitosan gel combination (T2) and scaling and root planing plus chitosan gel (T1) and scaling and root planing (K) groups was seen in the 6th week. It was succesfully considered that in the chronic periodontitis treatment, chitosan gel can be applied alone and along with antibiotics effective against periodontopatogens.