Akılcı olmayan inançlar, romantik ilişkide şiddet tutumları ve toplumsal cinsiyet rollerinin ilişkilerinin incelenmesi
Examining the realitionship between irrational beliefs violence attitudes in romantic relationship and gender roles
  1. Tez No: 829458
  2. Yazar: ŞEBNEM ZEHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, Cinsiyet Rolleri, Akılcı Olmayan İnançlar, Romantic Relationship, Gender Roles, Irrational Beliefs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerindeki akılcı olmayan inançların ve şiddetin toplumsal cinsiyet rolleri ile olan ilişkisini incelemektir. Bununla birlikte araştırmaya katılan kişilerin, romantik ilişki şiddeti, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve akılcı olmayan inançları düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmaya katılımda gönüllülük esas olarak alınmış olup araştırma üniversitede eğitim gören 400 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan Kişisel Bilgi Formu, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği, Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda akılcı olmayan inançlar ile romantik ilişkilerde şiddet arasındaki ilişkide, toplumsal cinsiyet rollerinin aracı rolünün var olduğu bulunmuştur. Bu sonuca ek olarak toplumsal cinsiyet rolleri tutumu puanının; sosyal zaman kullanımı, fiziksel yakınlık kullanımı, zihin okuma boyutu, cinsiyet farklılıkları ve farklı düşünmek ile arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Romantik ilişki şiddeti puanının; sosyal zaman kullanımı boyutu, fiziksel yakınlık kullanımı boyutu, zihin okuma boyutu, cinsiyet farklılıkları boyutu ve farklı düşünmek boyutu ile arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between irrational beliefs and violence in university students' romantic relationships and gender roles.. In addition, it was also exam in ed whether the levels of romantic relationship violence, gender role attitudes and irrational beliefs of the participants differeda ccording to various demographic variables. Any participation in there search study was completel yvoluntary and there search was carried out with 400 people studying at the university. Data were collected from the participantsby using the Personal Information Form, the Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale, the Romantic Relationship Rating Scale, andtheSocialGenderRolesAttitudeScale. As a result of theresearch, it was found that genderroles had a mediating role in there lationship between irrational beliefs and violence in romantic relationships. In addition to this result, a significant relationship was found through social gender rolesattitudes core and use of social time, use of physicalintimacy, mind reading dimension, gender differences and thinking differently. A sign ifi cant relationship was found through romantic relationships everitys core and use of social time dimension, use of physical intimacy dimension, mind reading dimension, gender differences dimension and thinking differently dimension.