Neural dynamics of memory-based decision-making and episodic feeling of knowing in the decision-re-decision paradigm: An erp study
Karar-yeniden karar paradigmasında bellek temelli karar verme ve olaysal bilme hissi kararlarının nöral dinamikleri
- Tez No: 829526
- Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN İRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karar verme, Bilme hissi, Üstbellek, Olaysal bellek paradigması, Olay-ilişkili potansiyeller, Yeniden karar, Decision making, Feeling of knowing, Metamemory, Episodic memory, Event-related potentials, Re-decision
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişsel Nöropsikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bellek temelli karar verme (Evet/Hayır) ve olaysal bilme hissi (BH) kararlarının farklı görev paradigmalarını kullanılarak nöral dinamiklerinin araştırılması bellek ve üstbellek literatürü için oldukça önemlidir. Mevcut çalışmanın amacı, bellek temelli karar verme ve BH kararının nöral dinamiklerini epizodik bellek paradigması aracılığıyla incelemektir. Bu paradigma, literatürde yeni olan karar-yeniden karar aşamasını içermektedir. Epizodik bellek görevi beş aşamadan oluşmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak, üçüncü ve dördüncü aşamalara, yani karar ve yeniden karar aşamalarına odaklanılarak bellek temelli karar verme ve BH yargıları incelenmiştir. Çalışmaya 18-27 yaş aralığındaki yetmiş katılımcı dahil edilmiştir. Karar ve yeniden karar aşamalarında bellek temelli karar verme ve BH yargısının nöral dinamikleri, davranışsal yanıt yüzdelerine, tepki süresine, ERP topografisinin görsel analizlerine ve ERP genlik değerlerine dayalı olarak incelenmiştir. Davranışsal bulgular, tutarsız“Evet”,“Hayır”ve“FOK”yanıtlarının tepki süresinin tutarlı yanıtların süresinden önemli ölçüde daha uzun olduğunu göstermiştir. Ayrıca, görsel analiz sonuçları, bellek temelli karar verme ve üstbilişsel değerlendirmelerin ERP topografisindeki farklılıklara işaret etmiştir. Son olarak, beklentilerimize uygun olarak, bölgesel ve hemisferik karşılaştırmalarda“Evet”,“Hayır”ve“BH”yanıtları için karar türü ana etkisi anlamlı bulunmuştur. Bulgular,“Yes”,“No”ve“BH”yanıtlarının bazı N100, P200 bileşenlerinde ve bazı geç zaman pencerelerinde (400-650 ms ve 651-900 ms) karar ve yeniden karar aşamaları arasında genlik değerlerinin anlamlı derecede farklılaştığını göstermiştir. Sonuçlar, bellek temelli karar verme ve üstbilişsel süreçler literatürü bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigating the neural dynamics of memory-based decision-making (Yes/No) and the feeling of episodic knowing judgment (FOK) using different task paradigms is essential for the memory and metacognition literature. The current study aims to examine the neural mechanisms of memory-based decision-making and the FOK judgment through the episodic memory paradigm, which includes the decision-re-decision phase, a new paradigm in the literature. The episodic memory task consists of five phases. In line with the aim of the study, the focus was on the third and fourth phases, named the decision and re-decision phases and evaluating memory-based decision-making and FOK judgment. Seventy individuals aged between 18-27 were included in the study. During the decision and re-decision phases, the neural dynamics of memory-based decision-making and FOK judgment were investigated contingent on behavioral response percent, reaction time, visual analyses of ERP topography and ERPs' amplitude values. Behavioral findings demonstrated that the reaction time (RT) of inconsistent“Yes,”“No,”and“FOK”responses was significantly longer than the RT of consistent responses. Additionally, the visual analysis results indicated the differences in the ERP topography of memory-based decision-making and metacognitive judgments. Finally, consistent with our expectations, regional and hemispheric comparisons of the decision type main effect were found significant for“Yes”,“No,”and“FOK”responses. Findings demonstrated significant amplitude differences between decision and re-decision stages in some N100, P200 components and late time windows (400-650ms and 651-900 ms). The results are discussed in the light of memory-based decision-making and metacognition literature.