Tek satıcılık sözleşmesi bakımından üçüncü kişilerin ihlal fiilleri
Acts of third parties in terms of the exclusive dealership agreement
- Tez No: 829541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tek Satıcılık Sözleşmesi, Tek Satıcı, Tedarikçi, Üçüncü Kişilerin Fiilleri, Sözleşmenin Nisbiliği, Exclusive Dealership Agreements, Exclusive Distributor, Supplier, Acts Of Third Parties, The Relativity Of The Contract
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Toplumun dinamik yapısı gereği, toplumsal bir varlık olan insan ilişkilerinde klasik sözleşme tipleri yetersiz kalmaya başlamış ve bunun sonucu olarak yeni sözleşme tipleri doğmuştur. Tek satıcılık sözleşmesi, sermayenin gelişmesi ve hukuk sistemlerinin farklılaşması sonrası, tacirlerin yeni bir sözleşme tipine ihtiyaç duyması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu sözleşme tipi ile sermayedarlar doğrudan piyasaya girmeyip, aracılar vasıtası ile pazar payı elde edecek ve farklı bir hukuk sisteminin rizikolarını yüklenmeyecektir. Tek satıcılık sözleşmesinin, taraflara sağlamış olduğu münhasır yetkiler, çoğu zaman sözleşme ilişkisinin nisbi niteliğini ortadan kaldırır bir hal almıştır. Çalışmamızın amacı, tek satıcılık sözleşmesinin, sözleşmenin nisbi niteliğini ortadan kaldırır nitelikteki üçüncü kişilerin fiillerini, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve sair mevzuat çerçevesinde sözleşmenin benzer sözleşmelerden farklılaşan yönlerini, hukuki niteliğini ve tarafların hak ve yükümlülüklerini bir bütün olarak ele almaktır.
Özet (Çeviri)
Due to the dynamic structure of the society, classical contract types have begun to be insufficient in human relations, which are a social entity, and as a result, new contract types have emerged. Exclusive dealership agreement emerged as a result of the need for a new type of contract by the traders after the development of capital and the differentiation of legal systems. With this type of contract, the investor will not enter the market directly, but will gain market share through intermediaries and will not bear the risks of a different legal order. Exclusive powers granted to the parties by the exclusive distributorship agreement, have often taken the form of eliminating the relative nature of the contractual relationship. The aim of our study is to deal with the acts of third parties that eliminate the relative nature of the exclusive distributorship contract, the aspects of the contract that differ from the similar contracts within the framework of The Turkish Code of Obligations, The Turkish Commercial Code and the other legislation, the legal nature and the rights and obligations of the parties as a whole.