Medulloblastom tanısı ile tedavi edilmiş ve takibimizde olan 6-18 yaş arasındaki hastaların nörolojik ve nörokognitif durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Neurologic and Neurocognitive Status of Patients who are 6-18 years of age who were Treated with the Diagnosis of Medulloblastoma and are in our Follow-up
  1. Tez No: 829701
  2. Yazar: SELİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLNUR TOKUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı, medullablastom, nörokognitif testler, bilişsel işlev, medulloblastom teda, Childhood, Medulloblastoma, Neurocognitive tests, Cognitive function, Medulloblastoma treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Medulloblastom tanısıyla tedavi görmüş çocukların uzun dönem izlemlerinde nörokognitif ve nörolojik gelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Hematoloji ve Onkoloji kliniğinde medulloblastom tanısı ile tedavi görmüş hastalar (n=15) ile yaş ve cinsiyet açısından benzer sağlıklı kontroller (n=15) çalışmaya dahil edildi. Tıbbi dosyaları analiz edildi, hasta ve kontrol grubuna Çocuk Psikiyatri doktoru ile klinik yarı yapılandırılmış görüşme yapılarak kesitsel olarak nörobilişsel testler uygulandı. Bulgular: Hastalar ve sağlıklı kontrol grubuna yapılan nörobilişsel testlerden Stroop Renk ve Kelime Testini (SRKT) tamamlama süreleri tüm basamaklarda hasta grubunda daha uzun olduğu görülmüş ancak sadece SRKT-5'te istatistiksel anlamlı sonuç saptanmıştır (p:0,038). WISC-R zeka testinde istatiksel olarak iki grup arasında anlamlı fark görülmese de hasta grubunun sözel zeka puanı daha yüksek iken performans zeka puanının daha düşük olduğu görülmüştür. İz Sürme Testinin (İST) A bölümü hasta grubunda istatiksel olarak anlamlı daha uzun bulunmuştur (p:0.038). Hastalar aldıkları kemoterapi türüne göre karşılaştırıldığında yüksek risk kemoterapi alanlarda SRTK-4'te istatiksel anlamlı uzama görülmüştür (p:0.044). Tedavi bitimi sonrası 5 yıldan kısa süre olanlarda uzun olanlara göre SRKT-5 hata oranı anlamlı bulundu (p:0.041). Tanı anı yaşı 5'ten küçük, 5-10 arasındakiler ve 10'dan büyük olanlar karşılaştırıldığında SRKT 2,3 ve 4 süre olarak istatiksel anlamlıdır (sırasıyla p:0.023, p:0.007, p:0.015). Kontrollü Kelime Akıcılık testi bu grupta K, A, S harfleri için sırasıyla p:0.032, p:0.048 ve p:0.012 olmak üzere küçük yaşta tanı alanlarda daha düşük sonuçlandı. Yine bu grup için İST-A bölümü küçük yaşta tanı alanlarda daha uzun bulundu (p:0.009). Sonuç: Hastaların yürütücü işlevler ve karmaşık dikkati içeren becerilerinde azalmanın görüldüğü, sözel zeka puanının çoğunlukla korunduğu, genel zeka puanında düşüş görülmese de görsel dikkat ve dikkati sürdürebilme becerilerinde düşüş olduğu görülmüştür. Hastaların bu alanlardaki eğitim ve gelişim faaliyetlerinin artırılması nörobilişsel gelişim için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Amaç: Medulloblastom tanısıyla tedavi görmüş çocukların uzun dönem izlemlerinde nörokognitif ve nörolojik gelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Objective: It was aim to evaluate in long term the neurocognitive and neurologic development of children who treated for Medulloblastoma Materials and Methods: Children who were treated for medulloblastoma in our Pediatric Hematology and Oncology clinic (n=34) and the healthy controls whose age and gender were matched (n=15) were included to the study. The medical files of the patient group were retrospectively analyzed. Neurocognitive tests were applied cross-sectionally to the patient group and the control group after a clinical semi-structured interview with a Child Psychiatry doctor. Results: Among the neurocognitive tests performed on the patients and healthy control group, Stroop color and word test (SCWT) completion times were longer in the patient group in all steps, but statistically significant results were found only in SCWT 5 (p:0.038). Although there was no statistically significant difference between the two groups in the WISC-R intelligence test, the patient group had a higher verbal intelligence score and a lower performance intelligence score. Section A of the Trail Making Test (TMT) was statistically significantly longer in the patient group (p:0.038). When the patients were compared according to the type of chemotherapy they received, statistically significant prolongation was observed in SRTK-4 in those who received high-risk chemotherapy (p:0.044). The SRCT-5 error rate was found to be significant in those with less than 5 years after the end of treatment (p:0.041). When the age at the time of diagnosis was compared with those younger than 5 years, between 5-10 years and older than 10 years, SRCT 2, 3 and 4 were statistically vii significant in terms of duration (p:0.023, p:0.007, p:0.015, respectively). The Controlled Word Fluency test resulted lower for the letters K, A, S for those diagnosed in the younger age group with p:0.032, p:0.048 and p:0.012, respectively. Again for this group, the IST-A section was found to be longer in those diagnosed at a younger age (p:0.009). Conclusion: It was observed that the executive functions and the skills involving complex attention decreased, verbal intelligence score was mostly preserved and verbal skills were better, and although general intelligence score did not decrease, visual attention and attention maintenance skills decreased.