Medulloblastoma radyoterapisinde VMAT, IMRT ve konformal planların dozimetrik olarak karşılaştırılması: Retrospektif çalışma
Dosimetric comparison of VMAT, IMRT and conformal plans in medulloblastoma radiotherapy: Retrospective study
  1. Tez No: 663957
  2. Yazar: GÖZDE PARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN DEMİRÖZ ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyasyon Onkolojisi, Physics and Physics Engineering, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Medulloblastoma, VMAT, Divergence method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada daha önceden radyoterapi tedavisi görmüş medulloblastoma tanılı 8 hasta için IMRT, VMAT ve 3K-BRT tedavi planlama sistemleri kullanılarak sanal tedavi planları bu üç teknik için dozimetrik karşılaştırma yapılmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda tedaviye alınmış medulloblastoma tanılı 8 hastaya ait arşiv materyali retrospektif olarak elde edilmiş ve sanal tedavi planları yapılmıştır. Yapılan planlarda kranyospinal radyoterapi fraksiyon başına 1,8 Gy 20 fraksiyondan 36 Gy ve primer tümör alanına 54 Gy olacak şekilde uyarlandı. Sanal planlar için doktorlar tarafından PTV-CTV ve kritik organlar konturlendi. Planlarda izodozun hedef hacmin %95ini sarmasına ve kritik organların tolerans dozlarına dikkat edildi. Oluşturulan planlardaki Doz Volüm Histogramı (DVH) ile doz dağılımları elde edildi ve SPSS programıyla ikili karşılaştırmalarda Independent-Samples T Testi ve Mann Whitney U testleri, üçlü karşılaştırmada ise Anova ve Kruskal Wallis testleri kullanılarak istatistiksel analiz yapıldı. Çalışmanın analizinde böbrekler, karaciğer için, konformalite indeks (CI) değerleri için anlamlı bir fark bulunmazken genellikle en düşük doz VMAT tekniğinden elde edildi. Monitör Unit (MU ) değerine bakıldığında 3K-BRT üstün, en düşük doz değeri elde edildi. Homojenite Index (HI) değerinde ise en düşük mean değeri 3K-BRT çıkmasına rağmen minumum ve maksimum değer VMAT çıkmıştır. Anahtar Kelime: Medulloblastoma, VMAT, Diverjans yöntemi
Özet (Çeviri)
DOSIMETRIC COMPARISON OF VMAT, IMRT AND CONFORMAL PLANS IN MEDULLOBLASTOMA RADIOTHERAPY: Retrospective Study In this study, virtual treatment plans were compared for these three techniques using IMRT, VMAT and 3K-BRT treatment planning systems for 8 patients with medulloblastoma who had previously received radiotherapy treatment. Archive materials of 8 patients diagnosed with medulloblastoma who were treated in the Radiation Oncology Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine were retrospectively obtained and virtual treatment plans were made. In the plans made, a dose of 36 Gy from 1.8 Gy 20 fractions per fraction was determined to be given to the patients. PTV-CTV and critical organs were contoured by doctors for virtual plans. In the plans, attention was paid to the isodose covering 95% of the target volume and protecting critical organs. Dose distributions were obtained with the DVHs in the plans created, and statistical analysis was performed using the Independent-Samples T Test and Mann Whitney U tests in paired comparisons and Anova and Kruskal Wallis tests in triple comparisons with the SPSS program. As a result, no significant difference was found for kidneys, liver and CI values, while the lowest dose of most of them was obtained from the VMAT technique. When the MU value was examined, 3K-BRT superior, the lowest dose value was obtained. In the HI value, although the lowest mean value is 3K-BRT, the minimum and maximum value is VMAT.