Covıd-19 salgınının mali tablolara etkileri: Bir e-ticaret şirketinde uygulama
The effect of Covid 19 process on financial statements: Application in an e-commerce company
- Tez No: 829726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, COVID-19, Sosyal Medya, Tüketici ve Alışveriş, E-Commerce, COVID-19, Social Media, Consumer and Shopping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Teknolojideki hızlı gelişim, hayatın her alanına yansımıştır. Bu gelişim, dünya ticaretinin dönüşümünü de etkilemiş ve dünyayı bir köy haline getirmiştir. İnternet kullanıcıları, mal veya hizmet alımlarını dünyanın herhangi bir bölgesinden çok kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilmektedir. 2019 yılının aralık ayında dünyayı sarsan COVID-19 salgını, dünyayı olumsuz yönde etkilediği için çoğu hükümeti eve kapanma kararına sevk etmiştir. Bu kararlar tüketicileri e- ticaret üzerinden ihtiyaçlarını gidermeye yöneltmiştir. Salgın sürecinde yeni e-ticaret şirketleri de faaliyete başlamış ve mevcut e-ticaret şirketleri de daha çok tüketiciye ulaşmak için faaliyet alanlarını ile mal ve hizmet yelpazesini genişletmiştir. Salgın sürecinde Türkiye'deki bazı kamu sektörleri ve özel sektörler olumsuz, bazıları da olumlu etkilenmiştir. Ancak bu süreçte e-ticaret şirketleri daha yoğun faaliyet sürdürmüşlerdir. Çalışmada, Türkiye'de faaliyet yürüten e-ticaret şirketlerinden birinin 2019- 2021 yılları arasındaki mali tabloları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid development in technology has reflected in every area of life. This development also affected the transformation of world trade and turned the world into a village. Internet users can obtain goods or services very easily and quickly from any part of the world. The COVID-19 epidemic, which shook the world in december 2019, caused most governments to decide to stay home, as it negatively affected the world. These decisions have led consumers to meet their needs through e-commerce. During the epidemic, new e- commerce companies started to operate and existing e-commerce companies expanded their fields of activity and range of goods and services to reach more consumers. During the epidemic, both the public and private sectors in Turkey were adversely affected. However, in this process, e-commerce companies continued to operate more intensively. In the study, the financial statements of one of the e-commerce companies operating in Turkey between the years 2019-2021 were analyzed.