Sigortacılıkta hileler ve dijitalleşme: Sivas'ta faaliyet gösteren sigorta acenteleri üzerinde bir araştırma
Tricks and digitalization in insurance: A research on insurance agencies operating in Sivas
- Tez No: 829854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Hile, Sigorta Sektöründe Hile ve Dijitalleşme, Insurance, Fraud, Fraud and Digitalization in the Insurance Sector
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Sigorta kavramının temelinde, risklerle dolu bir dünyada yaşayan insanların nasıl gerçekleşeceği ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmeyen risklerin yol açacağı zararların giderilmesi amacıyla riskin oluşmasından önce bazı tedbirler alma gereği yatmaktadır. Sigorta şirketleri bir yandan kişi ve kurumlara, ortaya çıkması muhtemel risklere karşı güvence sunmakta diğer yandan kısa, orta ve uzun vadeli fon yaratarak yatırımların finansmanı için önemli bir potansiyel oluşturmakta ve ülke ekonomisi için önemli bir araç niteliği taşımaktadır. Hemen hemen her sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de hile ve suiistimal ile karşılaşılması mümkündür. Hile ve suistimal kavramları kişi ya da toplulukları yanıltarak haklarını kaybettirecek şekilde bilinçli olarak aldatma faaliyeti içerisinde bulunmak olarak ifade edilebilir. Sigorta sektöründe yaşanan/yaşanması olası hileler nedeniyle sigorta şirketleri, sigortalılar ve sigorta ettirenler zarar görebilmektedir. Bu anlamda sigorta sektöründe yaşanan/yaşanması olası hilelere karşı farkındalık oluşturulması hem sigorta sektörü hem de ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Günümüzde her geçen gün teknolojide yeni değişimler, dönüşümler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bu değişim, dönüşüm ve gelişmelerden yalnızca bireyler değil kurumlar da etkilenmektedir. İçinde bulunduğumuz çağ,“dijital çağ”olarak adlandırılmaktadır. Dijital çağdan hemen hemen her sektör gibi sigorta sektörü de etkilenmektedir. Bu çerçevede sigorta şirketleri ve aracı kurumlar bu dijital süreçte çeşitli sorumluluklar alarak faaliyetlerini dijital çağa uyum sağlama konusunda geliştirip dönüştürmektedir. Dijitalleşmenin sigortacılık işlemlerine kolaylık sağladığını söylemek mümkündür. Bu tez çalışmasında, günümüzde literatürde geniş yer kaplayan ve gelişmeye devam eden sigortacılık ve dijital dönüşümün birbirleri ile olan uyumu ve sigorta sektöründe önemli bir sorun haline gelen hileler incelenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı sigorta sektöründe yaşanan/yaşanması olası hilelerin ve sektördeki dijitalleşmenin Sivas'ta faaliyet gösteren sigorta acenteleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için 56 sigorta acentesi ile yüz yüze görüşülerek anket yapılmıştır. Hazırlanan ankette demografik soruların yanı sıra acentelerin sigorta sektörüne ix ilişkin genel bilgi ve görüşleri, sigorta sektöründe karşılaşılan ya da ortaya çıkması muhtemel hileler ve sigorta sektöründe yaşanan dijitalleşmeye kendilerinin ve müşterilerin nasıl uyum sağladıklarına yönelik sorular yöneltilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın Cronbach's Alpha güvenilirlik katsayısı 0,82 olarak hesaplanmış ve ölçeğin“yüksek güvenilir”düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar özet olarak; sigortacılıkta hile ile karşılaştıklarında yapılması gerekenler hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları, iç kontrol ve iç denetimlerin hilelerin önlenmesinde etkili olabileceğini düşündükleri, hilelere karşı alınan tedbirlerin yeterli olduğunu düşünmedikleri, sigorta sektöründeki dijitalleşmenin son derece önemli olduğu, işlemlerin daha hızlı yapılmasına imkân sağladığı, hizmet kalitesini arttırdığı ve sektörde yaşanan dijitalleşmeye kolaylıkla uyum sağladıkları şeklinde ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The basis of the concept of insurance lies in the need for people living in a world full of risks to take some precautions before the risk occurs in order to eliminate the damages caused by risks that are unknown how they will occur and when they will occur. Insurance companies, on the one hand, provide assurance to individuals and institutions against possible risks that may arise, on the other hand, they create an important potential for financing investments by creating short, medium and long-term funds and are an important tool for the country's economy. It is possible to encounter fraud and abuse in the insurance sector, as in almost every sector. The concepts of fraud and abuse can be defined as deliberately engaging in deceptive activities that mislead individuals or communities into losing their rights. Insurance companies, insureds and policyholders may suffer losses due to frauds that occur or may occur in the insurance industry. In this sense, raising awareness against frauds that occur/possibly occur in the insurance sector is very important for both the insurance sector and the country's economy. Nowadays, new changes, transformations and developments are taking place in technology every day. Not only individuals but also institutions are affected by these changes, transformations and developments. The age we are in is called the“digital age”. Like almost every other sector, the insurance industry is also affected by the digital age. In this context, insurance companies and intermediary institutions are developing and transforming their activities to adapt to the digital age by taking various responsibilities in this digital process. It is possible to say that digitalization facilitates insurance transactions. In this thesis study, the harmony between insurance and digital transformation, which has a wide coverage in the literature today and continues to develop, and the frauds that have become an important problem in the insurance industry are examined. The main purpose of this research is to reveal the effects of frauds that are/are likely to occur in the insurance sector and the effects of digitalization in the sector on insurance agencies operating in Sivas. To achieve this aim, a survey was conducted with 56 insurance agencies through face-to-face interviews. In addition to demographic questions, the prepared survey asked questions xi about the agencies' general knowledge and opinions about the insurance industry, frauds encountered or likely to emerge in the insurance industry, and how they and their customers adapted to the digitalization in the insurance industry. The data obtained was analyzed using the SPSS program. The Cronbach's Alpha reliability coefficient of the research was calculated as 0.82 and it was concluded that the scale was at a“highly reliable”level. The results obtained as a result of the research are summarized as follows; They think that they have sufficient information about what to do when they encounter fraud in insurance, they think that internal control and internal audits can be effective in preventing fraud, they do not think that the measures taken against fraud are sufficient, digitalization in the insurance sector is extremely important, it allows transactions to be carried out faster, it increases the quality of service and It can be stated that they easily adapt to the digitalization experienced in the sector.