Türkiye'de kadın istihdamının ekonomik büyümedeki ve kalkınmadaki rolü
The role of women's employment in economic growth and development in Turkey
- Tez No: 829989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadınların işgücüne katılım oranı, Enflasyon, Büyüme, İhracat, İthalat, Female labour force participation rate, Inflation, Growth, Export, Import
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz dünyasında kadınların ekonomik yaşama katılımı, sadece bireysel bir mesele olmanın ötesine geçmiştir. Toplumlar için ekonomik büyüme, kalkınma ve sürdürülebilirlik açısından kritik bir öneme sahip olan kadın istihdamı, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede önemli bir araçtır. Kadınların işgücüne katılımı, bir ülkenin ekonomik performansını etkileyebilir ve toplumsal dönüşümü hızlandırabilir. Türkiye; tarihsel, kültürel ve ekonomik bağlamda çeşitlilik gösteren bir ülke olarak, kadın istihdamının ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki rolünü anlamak için önemli bir örnek sunmaktadır. Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik gelişmeleri, kadınların işgücüne katılım oranının artışıyla paralel olarak gerçekleşmiştir. Bu artışın ekonomik büyüme üzerindeki net etkisi ve kadın istihdamının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısının incelenmesi konusu önemlidir. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'de kadın istihdamının ekonomik büyüme ve kalkınma üzerindeki etkisinin ampirik olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya konulmasında ARDL Sınır Testi (Autoregressive Distributed Lag Bounds Test) test yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, kısa dönemde kadın istihdamı ile hem ekonomik büyüme hem de ekonomik kalkınma arasında literatürle uyumlu olarak pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Kadın istihdamı ile ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınma arasında uzun dönem ARDL sonuçlarına göre pozitif ilişki tespit edilmiştir fakat %10 anlamlılık düzeyinde istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Bu sonuçlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde beklenen bir durumdur. Özellikle kadınların istihdamının kayıt altına alınmaması kadın istihdam oranının düşük kalmasına ve buna bağlı olarak katsayının çok düşük ve/veya istatistiksel olarak anlamsız sonuçlar elde edilmesine yol açmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte kadın istihdamının artırılması, çalışan kadınların iktisadi sisteme kayıtlı olması önemlidir. Türkiye'nin küresel gelişmelerden daha fazla istifa edebilmesinde kadın istihdamının artırılması ve istihdam edilen kadınların da resmi olarak kayıt altına alınması tavsiyesinde bulunabilir. Ekonomik büyüme ve kalkınmanın artırılması ülkelerin temel hedefleri arasındadır. Toplumsal dönüşüm teşvik edilerek ve cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik politikalar uygulanarak kadınların istihdam oranlarının artırılması, bu hedefin gerçekleştirilmesinde önemli katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In today's world, women's participation in economic life has become more than just an individual issue. Women's employment, which is critical for societies in terms of economic growth, development and sustainability, is also an important tool in the fight against gender inequality. Women's participation in the labor force can affect a country's economic performance and accelerate social transformation. Turkey, as a historically, culturally and economically diverse country, provides an important case for understanding the role of women's employment on economic growth and development. Turkey's economic development in recent years has been paralleled by an increase in women's labor force participation rate. It is important to examine the net impact of this increase on economic growth and the contribution of women's employment to sustainable development goals. In this context, this study aims to empirically examine the impact of women's employment on economic growth and development in Turkey. For this purpose, ARDL (Autoregressive Distributed Lag Bounds Test) test method was used to reveal the relationship between variables. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was found between women's employment and both economic growth and economic development in the short run in line with the literature. According to the long-run ARDL results, a positive relationship was found between women's employment and economic growth and economic development, but it was found to be statistically insignificant at the 10% significance level. These results are expected in developing countries like Turkey. In particular, the lack of formalization of women's employment leads to a low female employment rate and, accordingly, to very low and/or statistically insignificant coefficients. With the developing technology, it is important to increase women's employment and to register working women in the economic system. In order for Turkey to benefit more from global developments, it can be recommended that women's employment should be increased and employed women should be officially registered. Increasing economic growth and development are among the main goals of countries. Increasing women's employment rates by promoting social transformation and implementing policies to reduce gender inequality can make a significant contribution to the realization of this goal.