Civil society and peace building in Germany: The role of 'Rubble women' after World War II
Almanya'da sivil toplum ve barış inşası: II. Dünya Savaşı sonrasında 'Trümmerfrau' rolü
- Tez No: 829996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BATURAY YURTBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Trümmerfrau, Sivil Toplum, Barış İnşası, İkinci Dünya Savaşı, Almanya, Traummerfrau / Rubble Women, Civil Society, Peace building, World War II, Germany
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Almanya'da ulus inşası sürecinde“Trümmerfrau”sivil toplum içindeki rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacı, savaş sonrası sürdürülebilir barışın nasıl sağlandığını anlamak ve bu süreçte Trümmerfrau katkılarını analiz etmektir. İkinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisi, Almanya'nın büyük şehirlerini enkaz yığınlarına dönüştürmüştür. Bu durum, ülkenin yeniden inşa sürecini büyük ölçüde kadınların üstlenmesine neden olmuştur. Savaşta hayatını kaybeden birçok erkek ve bazıları savaş esiri ya da yaralı olan erkeklerin sayısındaki artış, Almanya'nın kadın nüfusunun erkek nüfusunu geçmesine yol açmıştır. Ayrıca, savaşın etkisiyle birçok erkek, ailelerine ve topluma anlamlı katkı sağlayamayacak zihinsel veya fiziksel durumda bulunmuştur. Trümmerfrau Kadınları, bu zorlu dönemde umut kaynağı olmuşlardır. Sadece enkazı temizlemekle kalmamış, aynı zamanda çorba mutfakları işletme, giysi ve malzeme dağıtma gibi insani yardımlar sunarak ülkelerinin yeniden inşasına önemli katkılarda bulunmuşlardır. Trümmerfrau Kadınlarının faaliyetleri, savaşın etkilediği şehirlerin ve toplulukların istikrarını ve işlevselliğini yeniden sağlamada kritik bir rol oynamıştır. Evlerin, altyapının ve kamu alanlarının yeniden inşası konusundaki çabaları, barış içinde bir arada yaşamanın ve toplumsal dayanışmanın temellerini güçlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims at evaluating the role of Rubble Women as a civil society in the nation building of Germany after the World War II. The research answer how does rubble women contribute to provide sustainable peace after that massive war. The devastating impact of World War II had left major cities in Germany in rubble, as such the onus of rebuilding of the nation was on the shoulder of women bearing in mind, that the population of women outnumber the population of men due to the loss of several men while some others were prisoners of war, injured or not mentally fit for meaningful contribution to their families and the society at large. The skewed population of men ushered the rubble women that became a beacon of hope, also making necessary sacrifices to ensure that Germany enjoyed sustained peace. The activities of rubble women translated beyond the removal of rubble into other humanitarian activities such as the running of soup kitchen, distribution of clothing, supplies and provision of medical care and support to the vulnerable citizens of the society. The work of rubble women contributed to also restoring the stability and functionality of cities and communities affected by war through the reconstruction of homes, infrastructure and public spaces, hence, laid a foundation for peaceful coexisting and social cohesion.