Ekleme yöntemi ile elde edilen rezin içerikli seramik materyalinin mekanik özellik açısından CAD/CAM seramikleri ile karşılaştırılması
Comparison of ceramic material with resin containing obtained by the additional method with CAD/CAM ceramics in terms of mechanical properties
  1. Tez No: 830069
  2. Yazar: ERENCAN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZORTUK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Eksiltmeli üretim, Eklemeli üretim, Bükülme dayanımı, Ceramic, Subtractive manufacturing, Additive manufacturing, Flexural strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde hastaların estetik beklentilerini karşılayan, mekanik açıdan güvenilir tam seramik materyaller gelişimini devam ettirmektedir. Bu çalışmanın amacı diş hekimliğinde sıkça kullanılmakta olan eksiltmeli üretim metoduyla üretilen iki farklı rezin matriks seramiği ve son zamanlarda popüler olan eklemeli üretim metoduyla elde edilen rezin içerikli seramik materyalinin mekanik özelliklerini in-vitro şartlarda karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada rezin içerikli, iki farklı CAD/CAM bloğu (Enamic, Vita, Almanya; Cerasmart, GC, Japonya) ve 3B yazıcı ile elde edilen seramik (VarseoSmile Crown Plus, BEGO, Almanya) materyali çalışmaya dahil edildi. Her materyalden 25'er adet toplamda 75 adet örnek kullanıldı. Örnek boyutları 1 mm kalınlığında, 13,5 mm uzunluğunda, 4 mm genişliğinde hazırlandı. Hazırlanan örnekler ünivarsal test cihazında teste tabi tutuldu. Veriler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tamhane çoklu karşılaştırma testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. İstatistiksel analizler için SPSS Windows version 24.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucunda Cerasmart materyalinin bükülme dayanımı (142,86±20,99 MPa) en yüksek değeri göstermesine rağmen; Enamic materyalinin bükülme dayanımı (123,59±51,78 MPa) ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. En düşük bükülme dayanım (52,38±11,73 MPa) değerini VarseoSmile Crown materyali göstermiştir. En yüksek bükülme modülü (14,10±8,11 GPa) değerini Enamic materyali göstermiştir. En düşük bükülme modülü değeri (2,60±0,24 Gpa) ise VarseoSmile Crown materyaline aittir. Cerasmart materyali, en yüksek elastik modül değerine (2,22±0,89 MPa) sahiptir. VarseoSmile Crown materyali en düşük elastik modül değerine (0,55±0,22 MPa) sahip olmasına rağmen; Vita Enamic materyalinin elastik modül değeri (0,57±0,19 MPa) ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Sonuç: Bu in vitro çalışmanın limitasyonları dahilinde VarseoSmile Crown materyalinin bükülme dayanımı diğer materyallere göre anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Nowadays, mechanically reliable all-ceramic materials that meet the aesthetic expectations of patients continue their development. The aim of this study is to compare the mechanical properties of two different resin matrix ceramics produced by the subtractive production method, which is frequently used in dentistry, and the resin- containing ceramic material obtained by the recently popular additive production method, in-vitro conditions. Material and Methods: In this study, a total of 75 samples including two different resin- containing CAD/CAM blocks (Enamic, Vita, Almanya; Cerasmart, GC, Japonya) and 3D- printed ceramic (VarseoSmile Crown Plus, BEGO, Almanya) materials (n:25) were used. All samples fabricated with the dimension of 1 mm in thickness, 13.5 mm in length, 4 mm in width. The prepared samples were tested in a universal testing machine. The data were statistically analyzed using 1-way analysis of variance (ANOVA) and Tamhane multiple comparison test. SPSS Windows version 24.0 package program was used for statistical analysis. Results: As a result of the statistical analysis, although the flexural strength of the Cerasmart material (142.86±20.99 MPa) showed the highest mean value; there is no statistically significant difference between the flexural strength of Enamic material (123.59±51.78 MPa). VarseoSmile Crown material showed the lowest flexural strength (52.38±11.73 MPa). Enamic material showed the highest flexural modulus (14.10±8.11 GPa). The lowest flexural modulus (2.60±0.24 Gpa) was observed in VarseoSmile Crown material. Cerasmart material has the highest elastic modulus (2.22±0.89 MPa). Although VarseoSmile Crown material has the lowest elastic modulus (0.55±0.22 MPa); there is no statistically significant difference between the elastic modulus of Vita Enamic material (0.57±0.19 MPa). Conclusions: Within the limitations of this in vitro study, the flexural strength of VarseoSmile Crown material was found to be significantly lower than other materials.