Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla E-ASM'ye kayıtlı bireylerde psikiyatrik semptom sıklığı ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of psychiatric symptom frequency and related factors in individuals registered to kartal DR. Lutfi Kirdar City Hospital, tuzla E-FHC
  1. Tez No: 830302
  2. Yazar: EMİNE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Hostilite, Fobik anksiyete, Paranoid düşünce, Anxiety, Hostility, Phobic anxiety, Paranoid ideation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla Eğitim-ASM'ye kayıtlı 18 yaş üstü popülasyondaki psikiyatrik semptom sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak yapılan bu çalışmaya 05 Mayıs 2022 ile 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla E-ASM'ye başvuran, 18 yaş üstü bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara yaş, cinsiyet, medeni durum gibi sosyodemografik özellikler ile beraber, kronik hastalık durumu, geçmişlerinde psikiyatrik hastalık tanısı varlığı gibi değişkenleri içeren toplam 17 soruluk anket formu ve psikolojik semptomların tespiti amacıyla kullanılan toplam 53 soruluk kısa semptom envanteri anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda katılımcıların %4,7'sinde olası somatizasyon bozukluğu, %5,6'sında olası obsesif-kompulsif bozukluğu %6,3'ünde ise olası kişilerarası duyarlılık bulunmuştur. Olası psikotisizmi olan birey oranı %6,7 olarak bulunmuş; medeni durum ve psikiyatrik hastalık öyküsü ile arasında anlamlı bir ilişki kurulmuştur. Olası ek semptom gösteren birey oranı %6,5 olarak bulunmuştur. RCİ ile katılımcıların cinsiyeti, genel sağlık algısı ve psikiyatrik hastalık öyküsü olması arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonuçları incelendiğinde; en sık psikotisizm, ek semptomlar, depresyon ve kişilerarası duyarlılık saptanmıştır. Bireyin yaşadığı semptomatik sıkıntının seviyesini ya da derinliğini gösteren RCİ'ye göre olası ruhsal bozukluk sahibi birey oranı %21,3 olarak bulunmuştur. Her geçen gün psikiyatrik hastalık insidansı dünyada artış göstermektedir. Birinci basamakta yapılabilecek tarama testi ile riskli bireyler erken tanı için ileri merkeze yönlendirilebilir. Aile hekimliği pratiğinde ASM'ye başvuru şikayetinden bağımsız olarak koruyucu hekimlik adına psikiyatrik semptomlar yok sayılmamalıdır. Yeti yitimine neden olan hastalıklar içinde psikiyatrik hastalıkların yeri ve önemi aşikardır. Bu taramalar ile erken tanı ve tedavi sağlanarak hastaların daha sağlıklı bir yaşam geçirmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the frequency of psychiatric symptoms and related factors in the population over the age of 18 registered to Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital Tuzla Education-Family Health Center. Materials and Methods: Individuals over the age of 18 who applied to Kartal Dr Lütfi Kırdar City Hospital Tuzla E FHC between 05 May 2022 and 31 August 2022 were included in this cross-sectional study. A total of 17 questions were applied to all participants, including sociodemographic characteristics such as age, gender, marital status, education level, as well as variables such as chronic disease status, history of psychiatric illness, smoking and alcohol use. A short symptom inventory questionnaire consisting of a total of 53 questions used to detect psychological symptoms was applied. Results: As a result of the study, probable somatization disorder was found in 4.7% of the participants, probable obsessive-compulsive disorder was found in 5.6%, and possible interpersonal sensitivity was found in 6.3%. The rate of individuals with possible psychoticism was found to be 6.7% and a significant relationship was established with marital status and history of psychiatric illness. The rate of individuals with possible additional symptoms was found to be 6.5%. A significant relationship was found between GSI and the participants' gender, general health perception, and a history of psychiatric illness. Conclusion: When the results of our study are examined; psychoticism, additional symptoms, depression and interpersonal sensitivity were found most frequently. According to the GSI, which indicates the level or depth of the individual's symptomatic distress, the rate of individuals with a probable mental disorder was found to be 21.3%. The incidence of psychiatric diseases is increasing day by day in the world. With the screening test that can be done in the primary care, risky individuals can be referred to an advanced center for early diagnosis. In family medicine practice, psychiatric symptoms should not be ignored in the name of preventive medicine, regardless of the complaint of applying to the FHC. The place and importance of psychiatric diseases among the diseases that cause disability is obvious. With these scans, early diagnosis and treatment can be provided and patients can lead a healthier life.