Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran liseli ergen bireylerde sıkıntı ve östres durumlarının okul başarısı ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between educational and eustress situations and school success in adolescent HİGH school agents applicable to tuzla education family HEALTH center
  1. Tez No: 799464
  2. Yazar: YASEMİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Ergen, Ebeveyn algısı, Ergenlerde sıkıntı-östres ölçeği, okul başarısı, Family medicine, Adolescent, Parental perception, Adolescent distress-eustress scale, school success
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çocukluk döneminden yetişkinliğe geçiş süreci olan ergenlik dönemi, bu dönemdeki sorunlar ve bireylerin başarıları toplumu yakından ilgilendirmektedir. Aile hekimleri ise bu sorunların tespit ve çözüm aşamalarında ilk tıbbi temas noktası olarak önemli bir kavşak noktasında yer almaktadır. Bu çalışmada Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran 14-18 yaş arası liseli ergen bireylerde sıkıntı ve östres durumlarının okul başarısı ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma 1 Nisan 2022 ile 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla E-ASM'ye başvuran, 14-18 yaş arası 325 ergen bireyle yürütülmüştür. Tüm katılımcılara yaş, cinsiyet, ailenin gelir düzeyi gibi sosyodemografik özellikler ile birlikte bilinen hastalık varlığı, sigara-alkol-bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve anne-baba algısını belirlemeye yönelik değişkenleri de içeren araştırmacı tarafından çalışmaya özel hazırlanan 59 soruluk katılımcı bilgi formu ile sıkıntı-östres tespiti amacıyla kullanılan 10 soruluk Ergenlerde Sıkıntı ve Östres Ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yaş ortalaması 16.0±1.6 yıl olup, 167 (%51.4)'si kadın, 158 (%48.6)'i erkektir. Katılımcıların son eğitim öğretim dönemindeki karne notları ortancası 83.0 (15.0-100.0), ESÖÖ sıkıntı alt boyutundan alınan puan ortancası 6.0 (0.0-20.0) ve östres alt boyutundan alınan puan ortancası 9.0 (0.0-20.0) bulunmuştur. Katılımcıların karne notları ile sıkıntı (p=0.527) ve östres (p=0.167) puanları arasında anlamlı bir ilişki izlenmemiştir. Katılımcıların son eğitim öğretim dönemindeki karne not ortalamaları ile cinsiyet, ailenin gelir düzeyi, okuduğu sınıf, yaş, bir işte çalışma durumu, sigara kullanımı ve düzenli ders çalışma alışkanlığı arasında anlamlı fark saptanmıştır (sırasıyla p=0.039, p=0.002, p=0.000, p=0.000, p=0.003, p=0.045, p=0.000). Sonuç: Ergen bireylerde okul başarısıyla sıkıntı-östres ilişkisinin incelendiği çalışmamızda ergenlerin sıkıntı ve östres durumunun okul başarısıyla ilişkisiz olduğu görülmüştür. Hassas ve özel bir popülasyon olan ergen bireylerin aile hekimlerince yapılan fiziksel ve biyolojik değerlendirmenin yanında psikolojik ve sosyal yönde de değerlendirme yapılması ve gerekli durumlarda diğer branşlarla ilişki kurulmasının ergen bireyin yaşantısına olumlu katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Adolescence, which is the transition period from childhood to adulthood, the problems in this period and the success of individuals are closely related to the society. Family physicians, on the other hand, are at an important crossroads as the first medical contact point in the detection and solution stages of these problems. In this study, it was aimed to examine the relationship between distress and eustress and school success in high school adolescents aged 14-18 who applied to Tuzla Education Family Health Center. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 325 adolescents aged 14-18 years who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Tuzla E-FHC between 1 April 2022 and 31 July 2022. A 59-question participant information form prepared specifically for the study, including variables to determine the presence of known disease, cigarette-alcohol-addictive substance use, and parental perception, along with sociodemographic characteristics such as age, gender, family income level, was used for all participants. Adolescent Anxiety and Eustress Scale, which consists of 10 questions, was applied face to face. Results: The mean age of the participants included in the study was 16.0±1.6 years, with 167 (51.4%) women and 158 (48.6%) men. The median score of the participants in the last academic year was 83.0 (15.0-100.0), the median score taken from the ESÖS distress sub-dimension was 6.0 (0.0-20.0), and the median score taken from the eustress sub-dimension was 9.0 (0.0-20.0). No significant correlation was observed between the participants' report card grades and their distress (p=0.527) and eustress (p=0.167) scores. A significant difference was found between the participants' grade point averages in the last academic year and gender, family income, class, age, working status, smoking and regular study habits (respectively p=0.039, p=0.002, p=0.000, p=0.000, p=0.003, p=0.045, p=0.000). Conclusion: In our study, which examined the relationship between school success and distress-eustress in adolescents, it was seen that the distress and eustress status of adolescents were not related to school success. It is thought that the physical and biological evaluation of adolescent individuals, who are a sensitive and special population, as well as psychological and social evaluations by family physicians and establishing relations with other branches when necessary will contribute positively to the life of the adolescent individual.